Om deze reden neemt het aantal wolvenaanvallen in Brabant af

12 november 2024 om 16:57 • Aangepast 21 november 2024 om 02:01
nl
Het aantal aanvallen door wolven in Brabant komt steeds minder voor, net als de wolf zelf. Terwijl het dier zich in de rest van het land steeds vaker laat zien. Het ligt niet aan de Brabantse gezelligheid dat de wolf zich niet vestigt in onze provincie. Maar waar ligt het dan wel aan?
Profielfoto van Floor Jansen
Geschreven door
Floor Jansen

Dat er in Brabant minder aanvallen zijn van de wolf heeft ermee te maken dat de wolf zelf minder opduikt volgens de provincie. Een wolf die zich tussen 2020 en 2023 op De Groote Heide in het zuidoosten van Brabant had gevestigd, is al 'een hele poos weg', meldt een woordvoerder. "En zwervende wolven waren er dit jaar ook minder in Brabant."

Er is geen duidelijke reden waarom de wolf steeds minder opduikt in Brabant. "Van de ene op de andere dag kan het veranderen. Het zou dus kunnen dat er over een maand wel een wolf is die zich vestigt in Brabant", vertelt Martijn Lambregts van Werkgroep Wolf Nederland.

"De hoge bevolkingsdichtheid in Brabant kan een reden zijn dat de wolf Brabant mijdt", vermoedt Lambregts. "Er is in Brabant minder rustige natuur voor de wolf om te leven dan bijvoorbeeld in Drenthe."

"Wolven lopen niet met een landkaart."

Maar dat wil niet zeggen dat Brabant geen ideale woonomgeving kan zijn voor de wolf. "Wolven zwerven rond en vestigen zich op plekken waar ze comfortabel kunnen leven. Dat bepalen ze niet met een landkaart. Dat er nu geen wolven in Brabant zitten, wil niet zeggen dat dit geen fijne provincie is voor het dier. De wolf die zich in Brabant comfortabel genoeg voelt om zich te vestigen, is gewoon nog niet langsgekomen."

LEES OOK: Aantal wolvenaanvallen neemt toe, maar niet bij ons

Lambregts ziet nog een andere reden voor de dalende trend van het aantal aanvallen door wolven. Volgens hem leiden de veiligheidsmaatregelen die de Brabantse veehouders treffen, er waarschijnlijk ook toe dat, net als vorig jaar, de cijfers zijn gedaald. "Steeds meer schapen zitten achter een anti-wolvenhek van 1,20 meter hoog en vaak voorzien van vijf tot zes schrikdraden in plaats van de gebruikelijke twee."

Wolven gaan altijd voor de gemakkelijkste prooi. Met de maatregelen die de veehouders treffen, zorgen ze ervoor dat hun vee dus niet een eenvoudig doelwit is. "Als de wolven eenmaal doorhebben dat ze niet door zo'n hek kunnen, gaan ze vanzelf op zoek naar een andere makkelijke prooi. Dan komen, zoals het hoort, herten, zwijnen of ander wild in beeld", vertelt Martijn.

DIT VIND JE WELLICHT OOK INTERESSANT:

Wolf vestigt zich definitief op de Groote Heide bij Leende

Dorp tot op het bot verdeeld over wolvenhek, noodraster geplaatst

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!