Oscar (7) is klimaatburgemeester en zijn moeder ook: 'Heel stoer'
Tijdens de Nationale Klimaatweek gaat Oscar daarom aan de slag om zwerfafval in zijn buurt op te ruimen. Hij begint in de omgeving van zijn school: De Uilenbrink in Veghel. Samen met andere ouders en kinderen gaat hij met grijpers en vuilniszakken de wijk in. “Als het schoon is, is het beter voor het milieu. Mensen moeten niet zomaar alles in de natuur weggooien”, zegt Oscar.
Zijn moeder Olivia Jansen-Yuen helpt ook mee met deze opruimactie; ook zij is klimaatburgemeester van Meierijstad. “Oscar hielp al mee om de buurt schoon te houden samen met mij", vertelt ze." Tijdens het opruimen van zwerfaval hebben we hele gesprekken. Op een gegeven moment vroeg ik aan hem wat hij later wilde worden. Hij zei toen dat hij ook klimaatburgemeester wilde worden. Waarom wachten tot je ouder bent, het kan ook nu, zei ik. En dat vond hij een geweldig idee en toen heb ik hem opgegeven.”
Van 11 tot 17 november is het Nationale Klimaatweek. Omroep Brabant schrijft een serie artikelen over de staat van het Brabantse klimaat.
Zelf werd Olivia soms een beetje depressief van alle berichten over CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde. Bij de pakken neerzitten past niet bij haar en dus besloot ze om klimaatburgemeester te worden en te kijken wat ze kon doen om bij te dragen aan een gezondere leefomgeving.
Oscar vertelde in zijn klas wat een klimaatburgemeester doet en waarom hij dit graag wil zijn. “Ik denk dat iedereen mij wel heel stoer gaat vinden. En dat klopt ook wel”, zegt hij. “Ik ben heel trots op mezelf”.
In het voorjaar heeft hij aardbeienplantjes uitgedeeld in de buurt en op school om zo meer groen in de wijk waar hij woont te krijgen. Ook kan iedere inwoner van Meierijstad, dankzij financiële steun van de gemeente, in het voorjaar een gratis bloemenmengsel krijgen via Het Bloemenproject; een initiatief waar Oscar en Olivia zich hard voor hebben gemaakt.
“Iedereen kan wat doen”, legt Olivia uit. “Je leest zoveel over wat er allemaal niet goed gaat en je hebt als individu minder invloed dan de politiek of grote bedrijven. Maar minder voedsel weggooien, geen afval in de natuur dumpen, meer vegetarisch eten, zorgen voor meer bloemen en planten in je tuin en geen plastic tasjes gebruiken, zijn een goed begin. Het zijn kleine dingen die echt geen moeite kosten, maar wel beter zijn voor de natuur. En als iedereen iets doet komen we een heel eind”, zegt ze.
Plannen hebben de twee genoeg. Een idee is bijvoorbeeld om samen met natuurbeschermingsorganisatie IVN en woningcoöperaties tuinen van sociale huurhuizen te vergroenen door tegels eruit te halen en inheemse planten erin te zetten. Daarnaast willen ze voor nieuwe bewoners bijvoorbeeld geefkasten plaatsen om duurzaamheid te bevorderen. Dat zijn kastjes waar mensen allerlei spullen in kunnen zetten die ze een nieuw leven willen geven, speelgoed bijvoorbeeld.
Niet alles kan tegelijk, maar dat hoeft van de twee ook niet. “We zijn nog lang niet van plan om te stoppen en Oscar is pas zeven die heeft ook nog wel even”, glimlacht Olivia.