Huishoudens in 2025 fors meer kwijt aan waterschapsbelasting

13 november om 15:21 • Aangepast vandaag om 02:00
nl
Huishoudens in Brabant zijn het komend jaar weer meer geld kwijt. De waterschapsbelasting gaat in alle drie de Brabantse waterschappen omhoog, zo blijkt uit de begrotingen die binnenkort worden besproken.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

De waterschappen gaan verschillend met de stijgingen om. Zo gaan de huishoudens in Aa en Maas tussen de 10 en 12 procent extra betalen. In Brabantse Delta wordt verschil gemaakt tussen koop- en huurwoningen: eigenaren van koopwoningen gaan tussen de 4 en 5 procent meer betalen, terwijl dat voor huurders tussen de 6 en 7 procent is.

In De Dommel wordt voor 'platte' bedragen gekozen. Daar gaan eenpersoonshuishoudens ongeveer 14 euro meer betalen en moeten meerpersoonshuishoudens straks rond de 30 euro extra neertellen.

Lasten spreiden
Waterschappen proberen de belasting zo eerlijk mogelijk over de inwoners te verdelen. Voor particulieren wordt gekeken naar huishoudens van één of meerdere personen, in koop- en huurwoningen. Bij meerpersoonshuishoudens wordt uitgegaan van drie personen.

In alle waterschappen gaan huishoudens meer belasting betalen, zoals te zien is in onderstaande tabel:

Wachten op privacy instellingen...

Dijkonderhoud en klimaatbestendig landschap
Dat de belasting omhoog gaat, komt doordat het voor de waterschappen simpelweg duurder wordt om hun taken uit te voeren. Het waterlandschap moet klimaatbestendig worden, waarvoor 'stevige investeringen' nodig zijn, bijvoorbeeld voor het verbeteren en onderhouden van dijken, wateren en zuiveringen.

Concreet voldoet een 18 kilometer lange dijk tussen Moerdijk en Drimmelen momenteel niet aan de veiligheidseisen. Ook moet bijvoorbeeld de waterzuiveringsinstallatie in Baarle-Nassau gerenoveerd worden.

Obstakels
Bij al het werk dat daarvoor nodig is, stuiten de waterschappen op allerlei problemen. Het klimaat verandert snel, de arbeidsmarkt is krap en ook ruimte is beperkt. Ook spelen het overbelaste stroomnet en stikstofregels een rol. Ook hangt de waterschappen de strenge waterregels uit de Europese Kaderrichtlijn Water boven het hoofd. Al het water moet in 2027 aan die regels voldoen.

"We berekenen deze kosten door aan inwoners, bedrijven en organisaties, maar streven altijd naar een balans tussen vooruitdenken en betaalbaarheid", laat waterschap Brabantse Delta in een reactie weten. "Hoewel deze investeringen eerst geld kosten, leiden ze uiteindelijk tot kostenverlaging en een duurzamer watersysteem."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Waterkwaliteit is belabberd en dus dreigt stikstofcrisis in het kwadraat

Provincie krijgt begroting rond, maar onzekerheid door koers kabinet

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!