Inge haar verborgen paradijs is te groot geworden en daarom verkoopt ze het
Wie over de provinciale weg N389 tussen Zevenbergen en Etten-Leur rijdt, zal misschien wel eens de enorme zwarte schuur met het knaloranje dak zijn opgevallen. Die Vlaamse Schuur dateert uit de zeventiende eeuw. "De weegbrug voor de tiende penning, een belasting uit de tijd van de Spaanse overheersing, hebben we nog", vertelt Inge Appel.
Het landhuis staat niet zoals normaal voor, maar achter de schuur. "Dat komt omdat de oorspronkelijke herenboerderij in de jaren dertig moest wijken voor de aanleg van de provinciale weg", legt ze uit. Daarom werd Hoeve Hazeldonk in 1938 achter de schuur gebouwd voor houthandelaar P. Aarden. "Hij wilde vlak bij de rivier wonen, omdat hij daar zijn bedrijf had."
Tilburgse toparchitect
Aarden huurde architect Jos Bedaux uit Tilburg in en Hoeve Hazeldonk was een van zijn eerste ontwerpen. "Alle kenmerken van zijn latere ontwerpen zitten al in dit huis", vertelt Inge. De later bekend geworden Bedaux ontwierp een zogeheten boerenhoeve zonder grond die de sfeer van een comfortabel boerenleven ademt met zijn grote hal en hoge en ruime kamers.
De hand van Jos Bedaux zie je duidelijk terug in de witte buitenmuren, het oranje zadeldak en nodige smeedwerk. "Het is een heel imposant en authentiek huis. De prachtige houten vloeren van de houthandelaar zet ik regelmatig zelf in de olie", vertelt de bewoonster. "Maar uit de gesloopte boerderij heb ik ook hergebruikte plavuizen en Delfts blauwe tegeltjes."
Monumentenstatus
In samenspraak met de kleinkinderen van Jos Bedaux, die hun opa's architectenbureau hebben voortgezet, werd een monumentenstatus aangevraagd. Die ontving Hoeve Hazeldonk in 2020 van de gemeente Moerdijk. "Het uiterlijk moet voortaan hetzelfde blijven", legt Inge uit. "Maar door die status heb je ook recht op allerlei subsidies voor onderhoud."
Dat onderhoud zal voor de nieuwe eigenaren beperkt zijn. "Je kan natuurlijk van alles binnen aanpassen en naar eigen wens inrichten, maar je kan er zo in", zegt Inge. "We hebben alles wel gemoderniseerd toen we er in 1997 in kwamen wonen, maar verder is alles nog origineel."
Zee van ruimte
Het landhuis biedt binnen en buiten zeeën aan ruimte. Dat begint al bij de kelders en de gigantische woonkamer. En dan hebben we het nog niet over eetkamer, bijkeuken en keuken zelf. "Ik heb zes ovens en tien gaspitten. Vorig weekend heb ik nog voor twaalf mensen staan koken", vertelt Inge.
Op de eerste etage zitten drie flinke slaapkamers, een mega inloopkast en grote en unieke badkamer, met daarnaast een sauna. Ook de tweede etage heeft drie slaapkamers, een badkamer én een kleine keuken. "Je zou eigenlijk met een heel gezin boven kunnen wonen en dat deed mijn zoon ook toen hij met zijn gezin even overkwam uit het buitenland."
'Als een park'
Een gebrek aan bergruimte heb je niet snel. Er zijn flink wat kasten en dan is er ook nog een vijftien meter lange bergzolder. En dan is er nog de tuin waar Inge zo van geniet "Die is zo groot als een park en er ligt een groot, splinternieuw zwembad in. Met drie tieners snap je wel dat het hier druk was en er wat feestjes zijn gegeven", zegt ze met een lach.
Inge en Rolf hebben een kleiner huis gevonden, maar koesteren hun authentieke Hoeve Hazeldonk. "Hier is geleefd en kwamen altijd veel mensen over de vloer." Toch gaat ze de natuur het meest missen. "Het geluid van de uilen, want die wonen hier. En ook dat je zo de polder inloopt langs de Mark. Daar heb ik heel veel stappen gezet de afgelopen 27 jaar."
In Bijzonder Brabants Koophuis delen we elke vrijdag een bijzonder huis uit onze provincie dat te koop staat. Dat hoeft niet alleen het grootste, kleinste, oudste of duurste koophuis te zijn, maar ook een woning met een bijzonder verhaal of een aparte inrichting. Staat jouw bijzondere huis te koop of heb je tips voor ons? Mail naar [email protected].
DEZE BIJZONDERE BRABANTSE KOOPHUIZEN WIL JE OOK ZIEN:
Dit landhuis met statige toren telt 9 slaapkamers, te groot voor Diana
Dit schattige huis heeft geen tuin, maar wel een grote werkplaats
Deze statige woonboerderij heeft een wel heel bijzondere dakconstructie