Janneke en Anna kregen een baby voor zichzelf én een ander koppel
Het begon allemaal zo'n anderhalf jaar geleden. Janneke (39) had een sterke kinderwens en wilde daar graag iets mee doen. Maar zo makkelijk is dat niet als je een relatie hebt met iemand van hetzelfde geslacht. Ze besloot Marvin (32) een appje te sturen. Ze kende hem sinds een paar maanden en wist dat hij en zijn man Luc (30) ook graag kinderen wilden. "Marvin en ik hebben toen afgesproken, om te kijken of we iets voor elkaar konden betekenen", vertelt Janneke.
Het gesprek beviel goed. Ze besloten daarna om ook af te spreken met Anna en Luc erbij. Ook dat klikte. Met z'n vieren onderzochten ze verschillende opties, zoals co-ouderschap. Maar na een paar gesprekken kwamen ze erachter dat ze eigenlijk allemaal dezelfde wens hadden. "We wilden graag een eigen kindje", zegt Janneke. En toen ging het balletje vrij snel rollen.
"Alles klopte gewoon."
"De mannen hadden aangeboden om zaaddonor voor ons te worden", zegt Janneke. Zij zou dan zwanger worden van Marvin of Luc en het kindje samen met haar vrouw Anna opvoeden. Anna besloot dat zij de mannen wilde helpen door draagmoeder te worden. Anna zou dus ook zwanger worden van een van de mannen en het kindje afstaan aan Marvin en zijn man Luc.
"Toen we hadden besloten dat we dit echt wilden, ging het allemaal heel snel", vertelt Marvin. "Het liep zo soepel tussen ons vieren. Alles klopte gewoon", vult Janneke aan.
De stellen betrokken een coach en een advocaat bij het proces, om alles goed op papier vast te leggen. "Je bent toch voor het leven aan elkaar verbonden, dus dan moet je alles goed vastleggen. We hebben bijvoorbeeld vastgelegd op wat voor manier we in het leven van elkaars kinderen willen blijven", legt Janneke uit.
"We waren bang dat het misschien voor de één wel zou lukken maar voor de ander niet."
Ondertussen deed Janneke een eerste poging om zwanger te worden. Dat ging makkelijker dan gedacht. "We hadden echt net vastgelegd hoe we het allemaal wilden doen, en toen was het meteen raak", zegt Marvin. "Dat was nog wel spannend, want we waren bang dat het misschien voor de één wel zou lukken maar voor de ander niet."
Die angst bleek onnodig. Ook de eerste poging van Anna om zwanger te worden, was succesvol. "Toen waren Janneke en Anna dus tegelijkertijd zwanger van mij en Luc. Het is perfect gelopen", zegt Marvin.
Wat volgde was een bijzondere periode, waarin de stellen elkaar ook steeds beter leerden kennen. En toen, in juli en september, beviel Janneke van een meisje en Anna van een jongetje. Anna beviel zelfs bij Marvin en Luc thuis. "Dat was best spannend voor ons, om zo met z'n vieren en twee baby's samen in een huis te zitten", zegt Janneke. "Maar het was zo liefdevol en warm voor iedereen."
Joska Zinkweg, een kennis van Anna, vond het verhaal van de twee koppels zo bijzonder dat ze besloot er een podcast over te maken. Vanaf het moment dat de twee vrouwen zwanger waren, volgde ze met haar microfoon erbij de stappen van Janneke, Anna, Marvin en Luc.
Dat was wel even wennen, omschrijven de kersverse ouders. Maar ook leuk. "Voor onze kinderen is dit later misschien fijn om terug te horen", denkt Marvin. "Ik heb zelf bijvoorbeeld wel eens behoefte gehad om met mensen te praten die ook zaaddonor zijn geweest, zodat je even kunt vragen hoe zij met bepaalde dingen zijn omgegaan. Hopelijk hebben andere mensen er iets aan om dat nu van ons te horen", besluit hij.
De eerste zes afleveringen van de podcast 'Met de beste bedoelingen', gemaakt in samenwerking met Omroep Brabant, zijn vanaf donderdag te horen.