Deze fraai gedecoreerde villa kent een lange historie
Deze markante villa staat in Schijndel en omstreken bekend als 'het Hooge Huis'. Het wordt een 'patriciërshuis' genoemd, dat betekent dat het vroeger bedoeld was voor mensen met veel aanzien.
Zoals J.F.M. Dobbelaere, hij was een succesvol leerlooier die het huis bouwde in 1864. Later werd hij burgemeester van Best. In 1898 kwam het huis in bezit van een gepensioneerde generaal-majoor en voormalig lid van de Tweede Kamer: Bernardus van Vlijmen. Hij zocht na zijn militaire en politieke carrière een rustiger leven en streek daarom neer in dit statige pand in Schijndel.
Daarna volgde er in 1925 een notaris in het gebouw, die ook zijn notariaat in het huis vestigde. Het meest opvallende gerucht is het verhaal dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in het huis is overnacht door de Britse generaal en veldmaarschalk Bernard Montgomery. Dit gerucht draagt bij aan de mystiek van het huis, maar is nooit bewezen, weet Berry Dekkers van de heemkundekring in Schijndel.
De ouders van Suzanne Jansen woonden de afgelopen 27 jaar in het huis. Zij hadden een elektronicazaak. "Mijn ouders woonden voorheen op een ander adres aan de Hoofdstraat, daar moesten ze weg voor woningbouw en dat heeft een hele tijd geduurd. Mijn moeder was een trotse vrouw, ze wilde alleen wijken als ze in deze straat kon blijven. Uiteindelijk is dat gelukt en konden ze dit kopen."
De kinderen zelf waren op dat moment al het huis uit. Zij voelen nu niet de drang om er te gaan wonen. "Het is een prachtig huis, het heeft een beetje poeha maar er hangt een heel fijne sfeer. Het is er ook heel rustig, het heeft superdikke muren", vertelt dochter Suzanne.
Het Hooge Huis stamt uit de tijd van weelderig gedecoreerde huizen en dat is te zien. Elegant verfraaide plafonds met sierlijsten en ornamenten van gips springen in het oog. In de gang is een wandschildering uit 1936 van een zwemmende vis. Buiten vind je een terracotta brievenbus in art deco-stijl met reliëf van een panter.
Als je het huis binnenstapt, sta je in de hal gelijk oog in oog met de heilige Antonius. Volgens Dekkers is het heel goed mogelijk dat het beeld bij de bouw van het huis daar al terecht is gekomen. "Het is een beschermheilige, ik denk dat het om die reden is geplaatst." Het huis is een gemeentemonument en het beeld hoort dan ook bij het gebouw.
In de salon vind je een zwart marmeren schouw en ingebouwde bankjes voor de ramen. Ook zijn de ramen voorzien van de originele binnenluiken. Het huis heeft een woonoppervlakte van 380 vierkante meter en telt negen kamers, waarvan vijf slaapkamers. Het perceel is 1074 vierkante meter groot. In 1936 is het huis uitgebreid met een tuinkamer aan de achterzijde, in de tuin staat een koetshuis. Opvallend zijn de antieke tegels in de keuken en de ouderwetse waterpomp in de hoek. Deze is niet meer in gebruik maar laat wel zien uit welke tijd het huis stamt.
De vraagprijs is niet mals, wie 1 miljoen euro wil spenderen kan hier terecht. Het huis heeft nog wel een renovatie nodig, zo geven de badkamers (drie stuks) een realistisch tijdsbeeld en kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Het monumentale karakter van dit historische pand moet behouden blijven. Maar voor de koper van een parel met zo’n rijke geschiedenis moet dat geen probleem zijn.
In Bijzonder Brabants Koophuis delen we elke vrijdag een bijzonder huis uit onze provincie dat te koop staat. Dat hoeft niet alleen het grootste, kleinste, oudste of duurste koophuis te zijn, maar ook een woning met een bijzonder verhaal of een aparte inrichting. Staat jouw bijzondere huis te koop of heb je tips voor ons? Mail naar [email protected].