Einde megaproces Van Laarhoven in zicht na jarenlang getouwtrek en herrie
Johan (64) en Frans (66) van Laarhoven waren altijd de baas van de Grass Company: een succesvolle keten van coffeeshops in Tilburg en Den Bosch. Maar politie en justitie ontdekten dat ze zich niet aan de regels hielden.
Belastingdienst
De broers schreven in hun boekhouding iets anders op dan er in werkelijkheid gebeurde, zo luidt de verdenking. Ze kochten en verkochten in werkelijkheid meer wiet dan er op papier kwam. Het verschil streken ze op als extra winst. Door dat gesjoemel in de administratie hoefden ze minder belasting te betalen. Zeker twintig miljoen euro kwam zo nooit bij de Belastingdienst terecht.
De aanklacht werd daarom belastingfraude, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. En verder nog een aanklacht wiethandel. Ook het investerings- en vastgoedbedrijf en directeur Marco de Jong (64) zijn aangeklaagd.
Thailand
Toen het onderzoek, liep verhuisde Johan van Laarhoven naar Thailand. Maar de Nederlandse autoriteiten lieten ook daar onderzoek doen naar zijn handel en wandel. In 2014 pakte de Thaise politie hem op. Johan werd veroordeeld voor witwassen en kreeg 75 jaar gevangenisstraf. De Tilburger belandde onder mensonterende omstandigheden in een cel. De situatie leek uitzichtloos.
Minister
Johan en zijn broer Frans klaagden de Nederlandse overheid aan, want die zou de arrestatie in gang hebben gezet. Er volgde een reeks rechtszaken met getuigenverhoren en een publiciteitscampagne met de slogan 'Justice for Johan'.
Na bemoeienis van Kamerleden en bemiddeling door minister Grapperhaus keerde Johan terug. Tot eind augustus 2020 zat hij in Vught de rest van zijn celstraf uit.
Alles raakte in een impasse. Beide partijen bleven elkaar 'onder schot' houden met wederzijdse beschuldigingen en processen.
Begin 2021 kwam ineens het nieuws naar buiten dat de broers en hun advocaten buiten de rechtszaal om aan het praten waren met de officier van justitie in Breda.
Afspraken
Dat mag en het is ook steeds gebruikelijker bij grote ingewikkelde rechtszaken. Dat worden procesafspraken genoemd. Ze moeten een uitgebreid en moeizaam proces voorkomen. Maar dat is het eigenlijk al geworden.
Ook tijdrovend was het rechercheonderzoek naar postbussen van de broers in verre buitenlanden. Zwart geld zou zijn weggesluisd naar Thailand, Panama en Cyprus.
Het oorspronkelijke rechercheonderzoek richtte zich op vermeende misdrijven van 2002 tot 2014. Dat is een hele tijd geleden. Een van de fundamentele rechtsregels is dat misdrijven een houdbaarheidsdatum dragen. Je kan mensen voor deze misdrijven na zo veel jaar niet meer straffen.
Celstraffen
Een van hen is al gestraft. Johan van Laarhoven heeft in Thailand en Vught zijn straf voor witwassen allang uitgezeten. Het OM benadrukte altijd dat dat los stond van de witwasverdenking in Nederland.
Hoe dat verder moet met broer Frans en directeur Marco de Jong (64) is de vraag die ongetwijfeld achter gesloten deuren is gesteld. Want de beschuldigingen aan hun adres zijn fors en kunnen jarenlange celstraffen opleveren.
Boete
Toch wordt in de wandelgangen rekening gehouden met een boete van misschien wel miljoenen euro's. Want dat is toch de kern van de beschuldigingen: ze hebben de belasting ontdoken.
Er zijn aanwijzingen dat het uitloopt op minstens een boete. Dat is andere medeverdachten al overkomen. Zo bekenden twee adviseurs schuld en betaalden een schikking. In totaal zijn er al een tiental transacties en strafbeschikkingen uitgereikt, meldde het OM in 2020.
Vorig jaar zomer bij de laatste zitting rond de broers viel in de rechtszaal het woord 'betaling', zonder uitleg. Net als het woord: 'schuldvaststelling'. Wat er wordt gepresenteerd op de zitting van maandagmiddag is nog een groot vraagteken maar alles wijst dus op zo'n afronding.
Beschuldigingen
Het ligt voor de hand dat er ook afspraken zijn gemaakt over de claims van de broers richting politie en justitie, rond de gebeurtenissen in Thailand. Politie en justitie zijn die beschuldigingen en processen over vuil spel meer dan beu.
De drie rechters zullen alles aanhoren. Daarna beslissen ze of de uitkomst acceptabel en rechtvaardig is en 'recht doet' aan de zaak.
Dat beoordelen van de afspraken duurt doorgaans een paar weken of hoogstens maanden en dan volgt een vonnis.
DIT VIND JE OOK VAST INTERESSANT:
Van Laarhoven is dicht bij 'miljoenendeal' met justitie in grote witwaszaak