Video

Rijdende robot Badger bewaakt vliegbasis: 'Als iets afwijkt, meldt-ie dat'

22 november 2024 om 20:00 • Aangepast 4 december 2024 om 03:24
nl
Bij Vliegbasis Eindhoven laten ze een AI-robot een deel van het terrein beveiligen. Deze robot kan mensen zelf aanspreken, bijvoorbeeld om zich te identificeren. Het is nu nog een proef, alleen in Eindhoven. Maar als de test aanslaat, gaan meer Nederlandse defensieterreinen zo beveiligd worden.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Patrouillerobot ‘Badger’ heeft twee robotogen die regelmatig knipperen. Bovenop zit een oranje zwaailicht. De grote wielen zorgen ervoor dat-ie op verschillende terreinen uit de voeten kan. De robot hangt vol met camera’s. “Hij heeft 360 graden beeld”, zegt Atilla, commandant patrouillegebied van Vliegbasis Eindhoven. “Hij kan zelfstandig rondrijden.”

Badger begint met het maken van beelden, bijvoorbeeld van het dertien kilometer lange hekwerk bij de vliegbasis. “Als-ie daarna zijn route rijdt, controleert de robot of deze beelden nog steeds hetzelfde zijn."

Atilla met de testrobot. (Foto: Rogier van Son).
Atilla met de testrobot. (Foto: Rogier van Son).

De robot ziet alles wat afwijkt van het normale. Licht dat nog aan is op een raar tijdstip, open deuren, iemand in de bosjes of een onbekend voertuig op het terrein. "Als de robot ontdekt dat er een gat in het hek zit of dat er iets anders afwijkt, klopt dat niet met beelden die vooraf zijn gemaakt.”

Een beveiliger krijgt dan een melding op zijn telefoon of laptop. Dit kan voor Defensie handig zijn om zo op tijd actievoerders te ontdekken die het terrein op willen komen.
De robot kan zelf ook praten. “Als de robot iemand bij het hek ziet, wijkt dat af van het beeld dat vooraf is gemaakt. Dan kan de robot vragen: ‘Wat doet u daar?’.”

Foto: Rogier van Son
Foto: Rogier van Son

Badger heeft een ingebouwde microfoon. Op afstand kan er meegeluisterd worden. De robot kan bijvoorbeeld ook vragen: 'Kunt u zich identificeren?'. Beveiligers kunnen daarna via de robot op afstand met de persoon praten.

De robot is bedoeld als aanvulling, niet als vervanging. “Als er iets aan de hand is, moet een beveiliger ingrijpen.” Een robot bewapenen is dan ook zeker niet de bedoeling. “Het is een middel om de beveiligers te helpen om extra patrouilles te rijden, met name ’s nachts. De robot heeft een hittebeeld. ‘s Nachts ziet de robot meer dan een beveiliger kan zien. Dan kunnen we ‘m goed gebruiken.”

Volgens Atilla heeft de robot voor de vliegbasis een mooie toekomst, mocht Defensie de proef geslaagd vinden. "In de toekomst kunnen we ‘m gebruiken om patrouilles te rijden om hier vliegtuigen te bewaken."

Foto: Rogier van Son
Foto: Rogier van Son
Foto: Rogier van Son
Foto: Rogier van Son

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!