Getroffenen Q-koorts: 'Overheid, erken onze strijd en kom in actie'

23 november 2024 om 12:30 • Aangepast 4 december 2024 om 03:22
nl
Caroline van Kessel moet zich onderhand een roepende in de woestijn voelen. De Bossche vindt dat de politiek, het kabinet voorop, het lot van Q-koortspatiënten nog steeds onvoldoende ziet en hoort. Van Kessel (50) is voorzitter van Q-uestion, de belangenorganisatie voor mensen met Q-koorts. “Excuses of concrete oplossingen blijven uit.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Deze week zou een commissie van de Tweede Kamer eindelijk gaan praten over een vernietigend rapport van de Nationale Ombudsman over Q-koorts. Het rapport over deze ziekte, die door geiten kan worden overgebracht, werd in maart gepresenteerd. Hierin staat onder meer dat de overheid een bijzondere verantwoordelijkheid heeft voor mensen met Q-koorts.

In de praktijk wordt de ziekte, ruim vijftien jaar na de uitbraak in Herpen, nog onvoldoende herkend en erkend. Zo voelden patiënten zich tijdens de epidemie onbeschermd en in de nazorg in de steek gelaten. Verder hebben zorgverleners, gemeenten en uitkeringsinstantie UWV te weinig kennis, meldde de Ombudsman.

LEES OOK: Weer snoeiharde kritiek op overheidsbeleid rond Q-koortspatiënten

In juli zou toenmalig demissionair minister Pia Dijkstra reageren op het rapport, maar ze schoof de hete aardappel door naar haar opvolger, Fleur Agema. Deze week kwam de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met een schriftelijke reactie. Dat werd tijd, dacht Caroline van Kessel.

"Burgers zijn bewust niet geïnformeerd."

“Maar”, laat ze ook weten, “in de brief staat dat de overheid informatie heeft verstrekt met onder meer bijeenkomsten en persberichten. Burgers zijn echter bewust niet geïnformeerd. Zo liepen mensen lange tijd gevaar zonder dit te weten. Duizenden Brabanders werden chronisch ziek, ongeveer 120 patiënten zijn overleden. Vervolgens was er jaren geen hulp, zorg en begeleiding voor deze slachtoffers. De overheid wil hen ook geen excuses aanbieden. Ze staat niet naast, maar tegenover hen.”

Caroline van Kessel (foto: Floortje Steigenga).
Caroline van Kessel (foto: Floortje Steigenga).

Minister Agema benadrukt wel het belang van meer onderzoek en het delen van kennis met en over mensen die post-COVID hebben opgelopen. Dat zijn patiënten die jaren na de uitbraak van corona nog klachten hebben.

“Maar daar hebben de vele getroffenen van Q-koorts nu niets aan”, meldt Van Kessel. “Zij moeten naar een specialist, lopen vast op school, hebben geen cent te makken en voelen zich vernederd bij het afwijzen van aanvragen voor voorzieningen. Ze zijn na ruim vijftien jaar opgebrand en vaak niet meer in staat om voor zichzelf op te komen.”

LEES OOK: Jacqueline kampt al 15 jaar met klachten door Q-koorts: 'Het gaat niet weg'

Agema omarmt ook het idee van Ina Adema, de Brabantse Commissaris van de Koning, om gemeenten meer ondersteuning te laten geven aan Q-koortspatiënten. Dit doet de voorzitter van Q-uestion, ziek sinds 2010, deugd. Ook zegt ze niet direct nee tegen het voorstel van Agema om een ‘speciale ambassadeur voor Q-koorts’ aan te stellen. Van Kessel: “Dat moet dan wel iemand zijn met een ruime taakopdracht, met een persoonlijke aanpak, dichtbij gedupeerden en in nauwe samenwerking met Q-uestion.”

"De minister biedt geen concrete oplossingen voor structurele veranderingen."

“Voor structurele veranderingen, wat de Ombudsman bepleit, biedt de minister echter geen concrete oplossingen. Die zijn hard nodig, want ik ken kinderen van dertien van wie hun beperkingen, door Q-koorts, op school niet worden begrepen. En er zijn mensen die hun huis moeten verkopen, omdat ze het financieel niet meer voor elkaar kunnen boksen. Elke dag is er bijzonder veel stress.”

Emma, één van de jongere Q-koortspatiënten (eigen foto).
Emma, één van de jongere Q-koortspatiënten (eigen foto).
"Horen en zien ze dit leed niet?"

Zoals gezegd zou de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport zich dus over het rapport van de Ombudsman gaan buigen. Dat gebeurt pas ‘te zijner tijd’. Van Kessel: “Bij zo’n rapport van inmiddels ruim acht maanden oud met zóveel urgentie voor individuele slachtoffers past geen 'te zijner tijd'. Horen en zien ze dit leed niet?”

Een woordvoerder van minister Agema laat weten dat de bewindsvrouw dit weekend niet op de uitlatingen van Caroline van Kessel zal reageren.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Q-koorts duikt weer op, klap voor slachtoffers: 'Dit is wat we vreesden'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!