Flatbewoners in opstand tegen sloop: 'Woonstichting hoopt op schoon schip'
Volgens woningbouwstichting JOOST zijn de woningen verouderd en voldoen ze niet meer aan moderne milieueisen. Naar eigen zeggen had de stichting twee keuzes: “Een ingrijpende renovatie, of sloop en nieuwbouw.” De keuze viel op de tweede optie. De flats Hoogveld, De Engstoep, Fort Prins Willem en Herman Moerkerklaan - met in totaal 391 woningen - gaan tegen de vlakte. De meeste bewoners hebben eerder laten weten aan Omroep Brabant dat ze begrip hebben voor de plannen. Maar niet iedereen is het eens met die keuze.
Eén van die tegenstanders is Yannick Veys en zijn moeder van 72 jaar. Zij woont al ruim dertig jaar met plezier in haar flat aan de Herman Moerkerklaan. Gezien haar leeftijd, staat ze niet te springen om nog te verhuizen. Daarom helpt Yannick haar en alle andere bewoners die niet willen vertrekken een handje. Hij verspreidde een folder met daarin een website waarop mensen zich kunnen aanmelden en verenigen, want ‘samen staan we het sterkst’.
In een filmpje op YouTube roept Yannick flatbewoners op om zich te verenigen tegen de sloop.
Door andere bewoners die hier ook geen zin in hebben te verenigen, hoopt Yannick de slooptermijn uit te stellen. “Wanneer mensen hun huur niet vrijwillig opzeggen, moet de woningbouwstichting in actie komen”, vertelt hij. “En een enkeling voor de rechter slepen is relatief makkelijk. Als genoeg mensen zich aanmelden, wordt dit al een stuk lastiger.”
"Nieuwe huurders merken niet dat de prijs zoveel is gestegen."
Tot dusver heeft een twintigtal bewoners zich gemeld bij Yannick. “Ik hoop dat het er nog veel meer worden, want samen kunnen we weerstand bieden tegen de plannen van JOOST”, vertelt hij. Bewoners die vrijwillig verhuizen, krijgen een bedrag van iets minder dan 7.500 euro, zo meldt de folder die de woningbouwstichting onder bewoners verspreidde. Bewoners die pas net in één van de vier flats wonen, raadt Yannick aan om het bedrag te accepteren en te verhuizen. Maar volgens hem is de regeling niet voor iedereen even voordelig.
Neem bijvoorbeeld zijn eigen moeder. Zij woont al dertig jaar in haar flat. De huurprijs is in al die jaren niet onderhevig geweest aan inflatie. Ze betaalt dus relatief weinig huur. “De woningbouwstichting hoopt natuurlijk op schoon schip”, vertelt Yannick. “Nieuwe huurders merken niet dat de prijs zoveel is gestegen.” Ook zouden de kersverse woningen niet alleen duurder worden, maar zijn ze volgens Yannick ook ‘waarschijnlijk kleiner’. De verhuurder denkt namelijk dat er meer woningen dan eerst in de flats passen.
Door de aangekondigde sloop zullen de huurders van de Herman Moerkerklaan vanaf april 2025 moeten verhuizen. Daar krijgen ze twee jaar de tijd voor, want de sloop staat voor 2027 gepland. De andere gebouwen volgen in 2029, 2031 en 2033.
Woonstichting JOOST laat weten dat zij met meer dan de helft van alle bewoners heeft gesproken. 'Heel veel bewoners' geven aan dat ze niet achter de actie staan, of zelfs van mening zijn dat de flats gesloopt moeten worden. Daarnaast benadrukt de woordvoerder dat het aantal aanmeldingen voor de actie tot nu toe minimaal is - het gaat slechts om twintig van de 391 huishoudens. Ook betreurt JOOST het dat Yannick geen contact met de stichting heeft opgenomen voor hij de flyers heeft verspreid.