Video

Illegale woonplekken en onderbetaalde chauffeurs bij transportbedrijven

Gisteren om 21:13 • Aangepast gisteren om 21:57
nl
In bedrijfspanden in de gemeenten Hilvarenbeek en Loon op Zand zijn plekken gevonden die speciaal waren gemaakt voor illegale bewoning. De onderkomens waren allesbehalve veilig. In een loods in Waalwijk werd ook een onveilige situatie aangetroffen. Hier lag een zeer grote hoeveelheid lithium-ion batterijen, die spontaan kunnen ontbranden of ontploffen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De overtredingen kwamen vorige week aan het licht bij controles in acht gemeenten in Midden-Brabant. De inspectie richtte zich op ruim honderd bedrijven in de transport en logistiek. Het overgrote deel van de ondernemingen die bezocht werden, had alles keurig op orde.

In Gilze moest er wel opgetreden worden: hier lag in een bedrijfspand een aantal cilinders lachgas. In Rijen kwamen de controleurs allerlei apparaten als afzuiginstallaties, lampen en andere dingen tegen die nodig zijn voor het inrichten van hennepkwekerijen.

De Belastingdienst was een van de partijen die deelnam aan de groots opgezette controle. Dat was niet voor niets. Bij een transportonderneming in Tilburg-Noord werden vier opleggers en vrachtwagens in beslag genomen, omdat het bedrijf nog een zeer grote belastingschuld had. Ook moest de politie worden ingeschakeld, omdat bij hetzelfde bedrijf jerrycans met een onbekende vloeistof werden gevonden.

Medewerkers van het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Hart van Brabant op inspectie (foto: SQ Vision).
Medewerkers van het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Hart van Brabant op inspectie (foto: SQ Vision).
Bij de controles werden ook speurhonden ingezet (foto: Bestuurlijk Interventieteam Hart van Brabant) .
Bij de controles werden ook speurhonden ingezet (foto: Bestuurlijk Interventieteam Hart van Brabant) .
Tal van bedrijven werden aan een inspectie onderworpen (foto: SQ Vision).
Tal van bedrijven werden aan een inspectie onderworpen (foto: SQ Vision).

Andere bedrijven liepen tegen de lamp, omdat de administratie niet op orde was, of omdat de juiste vergunningen ontbraken. Een transportonderneming in Berkel-Enschot krijgt extra aandacht van de Nederlandse Arbeidsinspectie: hier waren Bulgaarse chauffeurs via een vermoedelijke schijnconstructie aan het werk. De werkgever probeerde de regels voor minimumloon te omzeilen door een buitenlands transportbedrijf als tussenpartij op te voeren. In alle gevallen werden de chauffeurs onderbetaald.

Behalve de Belastingdienst en de politie, namen ook de douane, gemeenten en de Inspectie Leefomgeving en Transport deel aan de controles. Ze willen met deze aanpak zorgen voor een eerlijk en veilig transportklimaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!