Heel veel regenwormen ingezet tegen wateroverlast in deze woonwijk
Mark Thur van het bedrijf GreenGuard uit Heeswijk-Dinther legt aan de leerlingen uit hoe dat is zijn werk gaat. “Er zijn wormen die op de grond leven en die onder de grond leven. Daarvan graaft een deel verticale gangen en het andere deel juist horizontale.”
De gaten die de glibberige beesten maken, zorgen ervoor dat het regenwater beter weg kan zakken op de plek waar het valt. “Na het uitzetten kruipen de wormen over het algemeen al binnen tien minuten de grond in.”
Als Thur de kinderen een handjevol wormen laat zien, vindt een aantal het maar vies. Maar niet veel later lopen ze allemaal met wormen in hun hand naar het veld toe. De een meteen met een hand vol, de ander met één wormpje tegelijk.
“Het is glibberig en voelt best wel vreemd”
“Het is glibberig en voelt best wel vreemd”, concludeert Lieke uit groep 5 van Basisschool De Bron. “Eerst was ik wel een beetje bang voor wormen. Maar toen ik er eentje had aangeraakt, vond ik het toch niet heel vies”, vertelt Iman uit groep 5 van Montessorischool Merlijn.
Wateradviseur Demi Durand van de gemeente kijkt tevreden toe hoe de kinderen in de weer zijn. Ze hoopt dat ze hiermee iets leren over hoe belangrijk dieren zijn en welke maatregelen genomen kunnen worden om de gevolgen van de verandering van het klimaat tegen te gaan. "Hiermee proberen we ze spelenderwijs te leren hoe zoiets kan werken.”