De veestapel krimpt, maar wel meer geiten en schapen

28 november 2024 om 12:00 • Aangepast 7 december 2024 om 03:37
nl
Er is minder vee in Brabant. Het aantal koeien, varkens en kippen daalde fors ten opzichte van zeven jaar geleden. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal geiten en schapen steeg wel.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Sinds 2017 kromp de Brabantse veestapel met 17,4 procent. Momenteel worden er bijna 29 miljoen dieren gehouden in de landbouwsector in onze provincie. Verreweg de meeste van deze dieren zijn kippen: bijna 23 miljoen.

Dat aantal is de afgelopen jaren wel gedaald, eerst telde de provincie 27,9 miljoen kippen. Ook in andere delen van de landbouwsector worden minder dieren gehouden. Vooral het aantal varkens en melkkoeien nam af. Het aantal dieren in de varkens- en kippensector kromp met bijna 18 procent. Ook zijn er 15 procent minder melkkoeien.

In onderstaande tabel zie je hoe het aantal dieren in verschillende onderdelen van de veehouderij daalde of toenam:

Wachten op privacy instellingen...

Varkenshoofdstad
Brabant is met bijna 5 miljoen varkens de provincie met de meeste van deze beesten. Dat zijn twee varkens per Brabander. Bijna de helft van alle varkens in Nederland wordt hier gehouden. Ook de gemeente met de meeste varkens ligt in Brabant. Land van Cuijk telt er 646.000 en is daarmee de 'varkenshoofdstad' van Nederland.

Net als het aantal kippen wordt ook het aantal varkens steeds kleiner. Sinds 2017 zijn er 1 miljoen minder varkens in Brabant, een daling van 17,9 procent. Het aantal bedrijven daalde nog harder, namelijk met 37 procent.

Volgens het CBS is de krimp van de varkenssector vooral te verklaren door verschillende stoppersregelingen die de afgelopen jaren beschikbaar waren. Vooral relatief kleine bedrijven zijn de afgelopen jaren gestopt. Hierdoor nam het gemiddeld aantal varkens per bedrijf landelijk met 19 procent toe naar 3.400.

LEES OOK: Groei groot varkensbedrijf, naast uitgekochte collega, is rond

Meer geiten en schapen
De enige sectoren waarin het aantal dieren wel toenam zijn de geiten- en schapenhouderijen. Tegen landelijke trends in zijn er ten opzichte van zeven jaar geleden tienduizend meer geiten en zevenduizend meer schapen in Brabant.

Het aantal schapen is gegroeid, ondanks de recente uitbraak van het blauwtongvirus. Ook Brabantse schapenhouderijen werden hard getroffen door de ziekte, waaraan tot nu toe landelijk ruim veertigduizend schapen stierven.

Ook de groei in de geitensector valt op. Het aantal geiten kromp misschien wel met 4 procent ten opzichte van 2023, maar vergeleken met 2017 was er een groei van 17 procent.

In 2017 stelde de provincie een stop in op nieuwe geitenstallen in gebruik worden genomen. Uit onderzoek blijkt dat omwonenden van geitenhouderijen een grotere kans maken om longontsteking te krijgen. De geitenhouderij was ook een belangrijke oorzaak van de ernstige Q-koortsuitbraak van vijftien jaar geleden. Het lijkt er dus niet op dat die stop veel zin heeft gehad.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Zes boeren kregen al vergunning voor luchtwasser (en meer varkens)

Getroffenen Q-koorts: 'Overheid, erken onze strijd en kom in actie'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!