Duizenden zzp'ers stoppen: 'Handhaving is een wake-upcall'

vrijdag om 11:54 • Aangepast zaterdag om 08:49
nl
Veel zzp'ers stoppen ermee nu de Belastingdienst gaat controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid. In de eerste negen maanden van dit jaar schreven ruim 2000 meer zzp'ers in Brabant zich uit dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van de Kamer Van Koophandel. Dat is een stijging van 19 procent.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven en controleren of zzp'ers worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden gedaan.

Bedrijven kunnen een boete krijgen, wanneer zij iemand inhuren voor werk dat ook door iemand in loondienst kan worden uitgevoerd. De aangekondigde controles leiden tot onrust bij zelfstandigen en opdrachtgevers.

Niels van der Neut (universitair docent arbeidsrecht van de Universiteit van Amsterdam) denkt dan ook dat de stijging in het aantal uitschrijvingen daardoor komt. In sommige gevallen is het volgens hem heel duidelijk dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.

"Leraren, verplegers, docenten, maar ook salarisadministrateurs. Dat is gewoon structureel werk." In de ene sector speelt het meer dan in andere sectoren. "Maar de handhaving is voor alle sectoren een wake-upcall."

In de afgelopen jaren was het aantal uitschrijvingen uit de KVK in de eerste negen maanden nog nooit zo hoog. Dit jaar zijn ruim 13.000 zzp'ers in Brabant ermee gestopt, vorig jaar waren er dat op hetzelfde moment 11.000.

Zie hier de stijging van het aantal zzp'ers in de eerste drie kwartalen van 2023 en 2024. Klik op de kaart voor uitgebreide cijfers:

Wachten op privacy instellingen...

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is al maanden bezig om zzp’ers in loondienst te nemen. Het ziekenhuis gaf voorheen miljoenen uit aan zelfstandigen.

LEES OOK: Zzp'ers kosten ziekenhuis miljoenen per jaar: dat gaat niet langer

Zzp'ers kunnen ervoor kiezen om aan de slag te gaan via een uitzend- of detacheringsbureau. Van der Neut verwacht dat het merendeel ervoor kiest om in loondienst te gaan.

"Om het voorbeeld van de zorg te nemen: mensen zijn daarvoor geschoold en opgeleid. Als zij in hun eigen sector niet meer kunnen zzp'en en er ook geen mogelijkheden zijn om in een andere branche te zzp'en, blijft er eigenlijk maar één optie over en dat is in loondienst."

Volgens Van der Neut zorgde slecht werkgeverschap er in het verleden voor dat sommige werkenden juist als zzp'er aan de slag gingen. Maar werkgevers hebben de extra arbeidskrachten wel nodig. Zij proberen daarom nu met gunstige arbeidscontracten en flexibele voorwaarden een baan in loondienst aantrekkelijker te maken. "Als ze dat een stuk eerder hadden gedaan, vraag ik me af of we zoveel zzp'ers hadden gehad."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT

Metin moet stoppen, buurt start petitie voor 'onze lievelingsbezorger'

Scholen stoppen met de inhuur van uitzendkrachten: 'Wij zijn er klaar mee'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!