Video

Brabantse klok klinkt bij heropening Notre-Dame: 'Gaat super'

29 november 2024 om 19:00 • Aangepast 10 december 2024 om 02:53
nl
De spanning liep hoog op bij klokkenbouwer Eijsbouts uit Asten toen een verwoestende brand de beroemde Notre-Dame in Parijs in de as legde. Een week lang leefde het bedrijf tussen hoop en vrees of hun klok de brand zou overleven. Maar klok Marie liep niet eens schade op en is vijf jaar na de verwoestende brand gewoon klaar om te luiden.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Vrijdag waren de eerste beelden van de binnenkant van de vernieuwde Notre-Dame te zien. Volgens Joep van Brussel van Eijsbouts uit Asten is de klok klaar om te luiden. Het bedrijf heeft geen herstelwerkzaamheden hoeven te doen aan de klok. “Klokken wordt gebouwd voor de eeuwigheid”, zegt Van Brussel. “Het gaat super met de klok.”

Volgens Van Brussel is de brand in de toren waar Marie hangt beperkt gebleven. “De toren heeft vooral rookschade opgelopen. We kregen uiteindelijk te horen dat ze tiptop in orde was gebleven. Maar het was wel heel spannend. We kregen al meteen bericht tijdens de brand. Dan hoop je dat de brand niet bij de klok komt. Pas een week erna wisten we dat de klok het zou overleven.”

"Iedereen keek op je vingers, dus het moest wel goed gebeuren"

Het bedrijf is nu van plan om naar de Notre-Dame af te reizen om de klok in de nieuwe omgeving te zien. Het bedrijf deed er een jaar over om de klok te maken. “Dan heb je het over de hele doorlooptijd. Van ontwerp, overleg met de opdrachtgevers over hoe hij moet klinken tot het maken zelf.”

Voor de klokkengieter was het werk zelf niet een heel groot project. “Maar er was wel heel veel aandacht voor van de pers. Iedereen keek op je vingers dus het moest wel goed gebeuren. In Frankrijk zijn ze heel beschermend. En dan gaat een Nederlands bedrijf de klok maken.”

Maar het is eind goed, al goed voor de Brabantse Mariaklok. De klok hangt in de rechtertoren van de vernieuwde Notre-Dame. Volgens de NOS heeft het renovatieproject 700 miljoen euro gekost en hebben 2000 mensen eraan meegewerkt.

Dit vind je ook interessant:

1,6 miljoen mensen kwamen naar de klok van Eijsbouts kijken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!