Toekomst Brabantse boeren blijft onzeker met nieuwe stikstofplannen

30 november 2024 om 16:10 • Aangepast 10 december 2024 om 02:57
nl
Brabantse boeren snakken naar duidelijkheid. Minister Femke Wiersma ((Landbouw, Voedselzekerheid, Visserij en Natuur) lichtte deze week een tipje van de sluiter op over hoe ze denkt stikstof in de natuur te bestrijden. Na deze uitleg weten boeren nog steeds niet waar ze aan toe zijn. De plannen zijn niet concreet genoeg.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Zeker voor Brabantse PAS-melders dringt de tijd. Een PAS (Programma Aanpak Stikstof)-melder hoefde alleen maar melding te maken van zijn eigen stikstofuitstoot. Een vergunning was niet nodig. Een uitspraak van de Raad van State maakte dit wel verplicht, uiterlijk in 2025.

Nooit gekregen
PAS-melders werd toen een vergunning beloofd door de overheid, maar die hebben ze nooit gekregen omdat er teveel stikstof in natuurgebieden bleek te zitten. Daardoor waren er geen vergunningen beschikbaar voor nog meer uitstoters.

De minister heeft hier in haar nieuwe plan geen oplossing voor. Ze wil daarom uitstel verlenen voor drie jaar. De vraag is of dit juridisch haalbaar is want de Raad van State was vijf geleden heel duidelijk in zijn uitspraak, het moet in 2025 geregeld zijn.

Illegaal
Voor de PAS-melders betekent dit dat ze vanaf 2025 een illegaal bedrijf runnen. De bank wil een illegaal bedrijf geen lening geven voor vernieuwingen. Dat maakt het lastig om te investeren in bijvoorbeeld luchtwassers of speciale stikstofarme stallen.

In de ruwe plannen die de minister deze week presenteerde, staat hoe ze 5 miljard euro gaat verdelen tot 2030. Hiermee moet het stikstofgehalte in de natuur worden teruggebracht. Dit is haar plan:

  • Vrijwillige uitkoop: 1,25 tot 2,5 miljard
  • Mest: 250 miljoen
  • Innovatie: 1,25 tot 2,5 miljard
  • Natuur: 500 miljoen
  • PAS-melders, jonge boeren en overige: 500 miljoen

Alle kanten op
Bij alle vijf de punten ontbreekt een gedetailleerde uitwerking en kan het nog alle kanten op. Zo moet de Europese Unie het bijvoorbeeld nog goed vinden dat op grasland meer mest uitgestrooid mag worden dan nu wordt toegestaan. Gras verbruikt erg veel stikstof, maar Europa constateert dat we al lang over ons stikstofplafond heen zitten, dus gaat hiermee niet zomaar akkoord.

Er valt op ieder planonderdeel wel iets aan te merken. Neem innovatie. Luchtwassers en stalvloeren blijken in de praktijk toch meer stikstof door te laten dan op papier berekend.

Murw
Brabantse boeren hebben ook nog de pech dat ze in de meest vooruitstrevende provincie wonen waar de strengste milieueisen worden gesteld. Zij moeten veel eerder dan de rest van het land aan stikstofeisen voldoen.

"Boeren is mijn passie", zegt de jonge veehouder Cas van Zutphen. Samen met zijn vader runt hij een zeugenbedrijf in Zijtaart. Ook Cas is een PAS-melder. Hij is nog niet murw geslagen. "Ik wil niet anders dan boer zijn, maar mijn drie broers hebben wel voor een ander vak gekozen. Ik wacht het allemaal af. Ik heb geen andere keuze, maar vermoeiend is het wel."

Een woordvoerder van Gedeputeerde Staten spreekt van een 'teleurstellende tussenstand.' De provincie gaat de Kamerbrief waarin Wiersma haar visie uiteenzet bestuderen en daarna het liefst zo snel mogelijk met haar aan tafel. Hierbij wil 'Brabant' gelijk optrekken met andere provincies.

"“Het rijk is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om voldoende stikstofruimte te realiseren om de PAS-melders te legaliseren. Door het gebrek aan bruikbare stikstofruimte (die niet nodig is om de verslechtering van de natuur te voorkomen) zijn er tot nu vrijwel geen PAS-melders gelegaliseerd. Gedeputeerde Staten blijven bij hun standpunt dat het Rijk verantwoordelijk is voor de legalisatie van PAS-melders met een maatregelenpakket dat voldoende bruikbare stikstofruimte realiseert voor het legaliseren van PAS-melders”, voegt de woordvoerder er nog aan toe.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Deadline stalaanpassingen blijft 1 juli: 'Boeren weten dat datum nadert'

Dit is wat boeren al hebben gedaan om stikstof te verminderen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!