Boa's krijgen steeds belangrijkere rol bij veiligheid in deze stad

6 december om 09:00 • Aangepast gisteren om 02:51
nl
Loslopende honden, afvaldumpingen, vuurwerkoverlast, verwarde personen, burenruzies, ondermijning of illegale prostitutie. Van al deze klachten kan sinds een maand melding worden gedaan op het speciale boa-spreekuur dat elke dinsdag als proef in Breda wordt gehouden. Het loopt nog geen storm, maar toch is er tevredenheid. "We pakken taken die bij ons horen weer terug van de politie."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

De stoelen en banken zijn dinsdagmiddag rond half drie voornamelijk leeg voor het loket van het speciale boa-spreekuur op het politiebureau aan de Claudius Prinsenlaan. De dienstdoende boa hoeft zich (nog) niet bovenmatig in te spannen. En dat is eigenlijk al zo sinds de start van het spreekuur, ongeveer een maand geleden. Maar dat wil niet zeggen dat de proef is mislukt, want succes heeft soms tijd nodig.

"Het loopt nog geen storm", geeft teamleider Robert Segers van de Bredase buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) eerlijk toe. "Er komen nu op een middag ongeveer vijf mensen met een melding. Maar we zijn positief en denken dat het tijd en vooral ook aandacht nodig heeft voordat de mensen weten waar we zitten en wat we doen. Een maand is nog niet heel lang."

"Boa's en politie moeten schouder aan schouder zorgen voor de veiligheid in onze stad."

Het lijkt erop dat de Bredase bevolking nog even moet doorkrijgen dat veel meldingen die ze normaliter bij de politie doen eigenlijk voor de boa's zijn bestemd. Natuurlijk kan dat altijd online, maar door het spreekuur kan er volgens Segers beter worden gehandeld.

"Voor het bijplaatsen van een ondergrondse vuilcontainer kunnen wij bijvoorbeeld veel sneller acteren", geeft de teamleider van de boa's als voorbeeld. "Normaal zet de politie die melding door naar de boa's, maar nu gaat ons team op straat direct op pad. Die zijn bij wijze van spreken al aan het rijden voordat de aangever aan het loket is vertrokken. Maar we hebben ook mensen gehad die komen sparren over de problemen in hun wijk."

De lijntjes zijn dus veel korter. Volgens verantwoordelijk wethouder Eddie Förster bepaalt dan zeker ook niet alleen de opkomst het succes van het boa-spreekuur.

Wethouder Eddie Förster en boa's teamleider Robert Segers.
Wethouder Eddie Förster en boa's teamleider Robert Segers.

"Ik wil hiermee ook de samenwerking tussen boa's en politie verbeteren", legt hij uit. "Je ziet dat de de politie steeds minder capaciteit heeft en daarom moeten we samen schouder aan schouder zorgen voor de veiligheid in onze stad. Dat is van cruciaal belang. Een boa en een agent zitten tijdens het spreekuur achter één loket en dat helpt."

"Als boa's op uitgaansavonden niet meedraaien, heeft de politie echt een probleem."

"Natuurlijk willen we ook dat de meldingsbereidheid omhooggaat", vervolgt wethouder Förster. "Want los van het feit dat we zaken direct kunnen oplossen, genereren we hiermee ook cijfers. Dan weten we wat waar gebeurt en kunnen we veel effectiever de handhavers inzetten."

Voor Förster mag de samenwerking met de politie in de toekomst nog beter en inniger. De boa is inmiddels uitgegroeid tot meer dan alleen een bonnenschrijver. "Breda heeft een zeer professionele boa-organisatie en de politie merkt dat ze echt iets aan ons hebben", zo stelt hij. "Als wij op uitgaansavonden niet meer meedraaien, hebben ze echt een probleem. Doordat ze tekorten hebben, gaan ze ook niet meer op elke melding af. In het verleden zijn er bepaalde zaken naar de politie gegaan en die pakken wij nu weer terug."

"Er zit nog altijd een verschil in wat een boa en een agent doet", besluit hij. "Maar het is belangrijk dat boa's steeds meer taken krijgen inzake veiligheid. Dan kan een politieagent weer elders zijn."

De proef met het boa-spreekuur duurt nog tot eind januari.

Breda wil resultaten van proef delen met andere gemeenten

Ook andere gemeenten in Brabant kunnen leren van de pilot van de gemeente Breda. De onduidelijkheid bij inwoners over de taken van boa's en de politie beperkt zich niet alleen tot de Baroniestad. Breda neemt graag de voortrekkersrol op zich om de obstakels tussen boa's en politie weg te nemen. Wethouder Eddie Förster: "Onze boa-organisatie is misschien wel een van de meest professionele van het land. Dat dragen we graag uit, bijvoorbeeld om andere gemeenten te inspireren. Ook als het gaat om deze pilot. Deze loopt in totaal drie maanden, na afloop gaan we deze evalueren. Onze ervaringen kunnen ook van waarde zijn voor andere gemeenten, Uiteraard staan we ervoor open om deze met hen te delen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!