Campagne voor coronavaccinaties een succes: 'Drempel voor mensen verlaagd'
Zo'n 43 procent van de mensen die een uitnodiging heeft gekregen voor de vaccinatie, is de prik afgelopen weken komen halen. "Voor ons is dat cijfer niet het belangrijkste", zegt Van der Steen. De GGD heeft dit jaar een nieuwe strategie gebruikt. Geen vaccinaties meer in grote, drukke hallen, maar op kleinere locaties, dichter bij huis. "Zo kunnen we iedereen in zijn of haar eigen omgeving bedienen."
Verdeeld over de regio Brabant-Zuidoost zijn er bijvoorbeeld dertien priklocaties. "We wilden zo de drempel voor mensen verlagen. We vinden het belangrijk dat iedereen die de prik wil halen, dat ook kan doen. De kwetsbare doelgroepen reizen het liefst niet te ver, maar willen in hun vertrouwde omgeving een vaccinatie krijgen."
De GGD heeft ruim tweeduizend mensen gevaccineerd in hun eigen thuisomgeving. Daarnaast is er een mobiel team op pad gegaan, om te vaccineren bij zorginstellingen die zelf geen medische dienst hebben.
"Mensen bepalen zelf of ze de prik willen."
Dat minder dan de helft van de mensen op de uitnodiging is ingegaan, maakt volgens Van der Steen dus minder uit. "De urgentie wordt nu minder gevoeld dan voorgaande jaren. Mensen bepalen zelf of ze de prik willen. Maar het is aan ons om ervoor te zorgen dat het voor iedereen mogelijk is om een vaccinatie te halen."
De belangstelling voor de prik is het grootst bij ouderen. "Bij jonge zestigplussers is de belangstelling minder hoog. We zien dat bij het toenemen van de leeftijd, mensen ook liever een prik komen halen. Dat is wat we graag zien."
De coronavaccinatiecampagne loopt tot en met vrijdag. In alle Brabantse regio's kunnen mensen nog telefonisch een afspraak maken. In Brabant-Zuidoost kun je op de locaties in Eindhoven, Eersel en Budel ook zonder afspraak binnenlopen.