De val van dictator Assad leidt ook tot vreugde bij Brabantse Syriërs
Zondag werd bekend dat de Syrische leider Al-Assad het land per vliegtuig had verlaten en dat de rebellen, die de afgelopen dagen al meerdere steden veroverden, de macht over Syrië hebben overgenomen. Assad voerde bijna 25 jaar een schrikbewind in het land.
"We hebben meer zoetigheden verkocht dan normaal."
Mohammed en Zenkla konden in hun koffiezaak Coffee Almahaba aan de Kruisstraat goed merken dat veel Syriërs afgelopen weekend iets te vieren hadden. "Er werden veel zoetigheden hier gekocht, meer dan normaal", vertelt Zenka. "Om het vertrek van Al-Assad te vieren en om uit te delen op straat."
Ook Mohammed en Zenkla zijn blij dat het Assad-regime in Syrië, dat bekend stond als dictatoriaal, ten einde is. "Maar er is wel angst voor wat er nu gaat gebeuren. Wie krijgt nu de macht?", vraagt Zenka zich af. "Gaan de mensen nu tegen elkaar strijden?"
"Erger dan Assad kan het niet."
Diezelfde vraag heeft Samir. Hij kwam in 2018 als vluchteling naar Nederland. "Het kan de goede kant opgaan, dat Syrië een democratisch land wordt. Maar er is ook de angst dat dat niet het geval is", vertelt hij. "Niemand weet hoe het zit met de terreurorganisatie IS in Syrië. Gaat Amerika helpen? Of wordt Syrië het nieuwe Afghanistan?"
Hij hoopt maar dat het beter wordt. "Erger dan Assad kan het niet", meent hij. "Hij is erger dan Hitler en erger dan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un." Samir volgt de huidige situatie in zijn vaderland op de voet, via social media, tv en via zijn familie in Syrië.
Datzelfde doen Mohammed en Zenka. Zij baseren zich vooral op social media. "Mijn schoonfamilie en ook ooms wonen in Syrië", vertelt Zenka. "Met hen gaat het goed. Ze durven nu weer foto's te plaatsen op social media, met hun status."
"De gevangenissen worden steeds leger."
Ook Omar Sbeini is enorm opgelucht. In 2015 is hij uit Syrië gevlucht. Sinds 2018 runt hij zijn eigen cateringbedrijf, Baba Ganoush, in Den Bosch. "Het is een bijzonder moment, de gevangenissen in Damascus worden steeds leger", vertelt Omar. Zelf is hij tien maanden vastgehouden door het regime van Assad. Zijn broer en zwager zijn helaas overleden in de gevangenis, maar zijn schoonbroer is na het vertrek van Assad vrijgelaten.
Zondag heeft Omar met wat vrienden een klein feestje gebouwd in zijn keuken. Ondanks dat er nog veel moet gebeuren, kijkt hij vol optimisme naar de toekomst van zijn thuisland: "Stap voor stap wordt het iets beter", vertelt hij. "En er worden nog meer gevangenen vrijgelaten, dus voor een hoop mensen komt er nog veel geluk."