Nieuwe chemische fabriek Antwerpen: Brabant begraaft voorlopig strijdbijl
Brabant vecht nog steeds de vergunningverlening aan, maar diende eerder ook een verzoek in om de vergunning te schorsen. Dat deed de provincie omdat het risico reëel was dat de installaties klaar zullen zijn voordat de Vlaamse rechter uitspraak doet over het beroep. Hiermee zou de provincie voor een voldongen feit kunnen komen te staan. Een schorsingsverzoek kan ervoor zorgen dat de bouw meteen moet worden stopgezet.
Schorsing van de baan, beroep loopt nog
Dat schorsingsverzoek trekt de provincie nu in. De gesprekken die de afgelopen weken met Vlaanderen zijn gevoerd stemmen de provincie hoopvol dat er voldoende maatregelen komen om de stikstofneerslag op de Brabantse Wal tegen te gaan.
Het huidige beroep tegen de vergunning van Ineos blijft dus wel doorlopen. Dat beroep tekende de provincie afgelopen september aan tegen de derde vergunning die Ineos kreeg van Vlaanderen. De afspraak is nu dat Vlaanderen de komende tijd moet aantonen dat de totale stikstofuitstoot op Natura 2000-gebied Brabantse Wal daalt. Ook met de komst van de nieuwe ethaankraker van Ineos in de haven van Antwerpen. Ook moeten er afspraken komen over compensatie.
Productie van plastic
Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic. Dat kan weer worden gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld isolatiemateriaal en auto-onderdelen.
Gedeputeerde Saskia Boelema van de provincie Noord-Brabant: “We doen een stevig beroep op onze buren voor constructieve samenwerking in de grensregio over en weer. Dat is hard nodig voor de Brabantse natuur. We hebben alle begrip voor de economische belangen rondom Project One, maar we gaan er ook van uit dat Vlaanderen samen met ons het maatschappelijke en ecologische belang van beide provincies prioriteit geeft.”
LEES OOK: Brabant vecht weer Vlaamse vergunning chemiebedrijf Ineos aan
Brabant (en Zeeland) zijn niet tegen het project, maar de bescherming van Natura 2000-gebieden staat voorop. De provinciebesturen willen zeker weten dat de komst van de ethaankraker juist niet zorgt voor een verslechtering van de Natura2000-gebieden. Dus moeten er maatregelen worden genomen om de berekende stikstofdepositie fors te verlagen.
Concrete afspraken
De provincie Brabant en Vlaanderen willen elkaar ook in de toekomst verder helpen om samen de grensoverschrijdende stikstofproblematiek aan te pakken. Brabant, Zeeland en Vlaanderen starten nu gesprekken om de komende tijd tot concrete afspraken te komen. Die moeten er zijn bij de Vlaams-Nederlandse Top op 1 april 2025.