Duizenden websites platgelegd: man uit Rijen vervolgd in grote cyberzaak
De drie andere mannen komen uit Voorhout, Lelystad en Barneveld. Het viertal werd vorige week verhoord. De man uit Barneveld (26) wordt verdacht van het uitvoeren van 4169 ddos-aanvallen, de andere drie, onder wie dus de man uit Rijen, van honderden van zulke aanvallen. De verdachten zitten op dit moment niet vast, laat de politie woensdag weten.
Bij een ddos-aanval sturen cybercriminelen heel veel verzoeken naar een website waardoor deze overbelast raakt en daardoor onbereikbaar. In Nederland werd tijdens de politieactie een veelgebruikte website waarop de cyberaanvallen te koop waren offline gehaald.
200 verdachten
In totaal wist de politie in dit onderzoek de identiteit van tweehonderd verdachten te achterhalen. Zij worden deze week geconfronteerd ‘met het feit dat ze bij de politie in beeld zijn’, meldt cyberspecialist van de politie Iris Koster.
"Komende weken kunnen zeker tien gebruikers de politie aan de deur verwachten voor een waarschuwingsgesprek. Ook krijgen honderden geïdentificeerde Nederlandse gebruikers een brief of e-mail van de politie om ze te waarschuwen."
De politie verwacht de komende tijd meer verhoren uit te voeren en sluit aanhoudingen niet uit. De internationale samenwerking van vijftien verschillende landen samen met Europol loopt al jaren, maar een jaar geleden startte een operatie om 'een grotere slag' te slaan, legt een politiewoordvoerder uit.
Cyberaanvallen
Door die actie werden de afgelopen weken in totaal internationaal 27 populaire websites die gebruikt worden voor de cyberaanvallen offline gehaald. Ook werden drie mensen die zulke websites in de lucht houden aangehouden.
"De internationale operatie PowerOFF is een krachtig signaal richting cybercriminelen", stelt Koster. "Criminelen die geld verdienen aan het platleggen van ICT van anderen, zijn gewoon strafbaar en dat gaan ze merken."