Eind aan overlast, gemeente koopt stinkende slachterij op
“Ik sprong een gat in de lucht”, zegt Toon van der Velden die schuin tegenover het bedrijf woont. “Al jarenlang konden wij zomers niet buiten zitten. Als we visite hadden, klaagden die over de enorme stank; een rottingslucht.”
Peter Heesakkers woont pal tegenover de slachterij. Hij had vooral last als de deuren van de slachterij openstonden. “Dan blies de wind de geur en het geluid tussen twee gebouwen door, recht naar ons slaapkamerraam”.
"De stank ging via het riool."
Ook in de straat Hoog Geldrop zijn ze blij. “Bij ons kwam de stank via de riolering”, zegt Inge van Litsenburg. “Pali loosde op het riool en de geur kwam bij ons via de putten naar boven.”
Slachterij Pali stopte zijn activiteiten al op 1 april van dit jaar. De productie is overgeplaatst naar Zevenaar. Dus de afgelopen maanden waren voor de omwonenden al stankvrij. “We hadden een fantastische zomer.“
Met de aankoop van het complex door de gemeente staat vast dat er niet opnieuw geslacht gaat worden. De ontmanteling van het slachthuis is zelfs al begonnen. “De gemeente kan de vergunning nu intrekken”, weet buurman Heesakkers.
"Ik heb geen parfumfles meer nodig."
Wethouder Frans Stravers van de gemeente Geldrop-Mierlo bevestigt dat de gemeente nu kan bepalen wat er wel of niet terugkomt op de plek van de slachterij. “Pali had allerlei ontheffingen, die krijgt een nieuwe eigenaar niet. Er mogen alleen bedrijven terugkomen die geen overlast voor de omgeving veroorzaken.”
De aankoop van Pali kost de gemeente 5,5 miljoen euro. Dat kan misschien niet helemaal worden terugverdiend, toch heeft de wethouder goede hoop. “Er liggen twee aansluitingen op het stroomnet en dat maakt het terrein interessant. Bovendien ligt het vlakbij de oprit naar de snelweg A67”.
Buurtbewoner Diny Brouwer is niet zo bezig met dat geld: “Ik ben vooral blij dat ik ’s avonds boven de ramen weer kan openzetten, zonder dat ik met de parfumfles moet spuiten.”