Steeds meer kinderen met ‘schooltrauma’, Gerty vangt ze op

14 december 2024 om 12:00 • Aangepast 24 december 2024 om 02:08
nl
Steeds meer kinderen komen thuis te zitten omdat ze niet mee kunnen op school. Landelijk zitten volgens schattingen van Oudervereniging Balans 70.000 kinderen thuis. Vijf jaar geleden waren dat er nog ‘maar’ 15.000. Mede-eigenaresse Gerty Verhagen van Boerderij Krakenburg in Nuenen ziet de problemen steeds verder groeien. “Deze kinderen hebben een schooltrauma.”

De kinderen op de zorgboerderij zijn tussen de 7 en 23 jaar oud. Rob van Os is gecertificeerd leraar, die les geeft op de boerderij. “De meesten zitten eigenlijk op het speciaal onderwijs en zij blijven ondertussen ook onder toezicht staan van de school. Ze blijven leerplichtig.” De kinderen krijgen tijdelijk een ontheffing van de leerplicht.

Het probleem met ‘thuiszitters’ wordt steeds groter, zien ze ook bij de zorgboerderij. “De kinderen die hier komen zijn steeds jonger en hebben steeds heftigere problemen. Ze hebben bijvoorbeeld een grotere mond”, vertelt Van Os. “Soms heeft een kind van 6 al drie verschillende scholen gezien en hangt er een heel leger aan psychologen en pedagogen aan. Het hangt ook allemaal samen met de ontwikkelingen in de samenleving.”

“We rekenen met de ingrediënten als we appeltaarten gaan bakken."

Bij de dagbesteding van Krakenburg proberen ze ongeveer twintig kinderen weer ‘op het rechte pad’ te krijgen met een aangepaste manier van lesgeven. Met als doel dat ze terug kunnen naar een school. “We rekenen met de ingrediënten als we appeltaarten gaan bakken. Of we laten de kinderen buiten op de boerderij de kippen tellen”, vertelt Verhagen.

Haar team boekt naar eigen zeggen flinke successen. Zo zijn er volgens haar al meerdere kinderen na een tijdje weer uitgestroomd naar verschillende scholen. “Maar we zien kinderen soms na een tijdje ook weer terugkomen.”

"Leren lezen is zo belangrijk om later te kunnen functioneren."

Verhagen hoopt dat ze de kinderen in ieder geval zoveel mogelijk kan leren lezen. “Dat is hier echt prioriteit. Elke dag lezen de kinderen hier. Al is het maar twee bladzijden. Leren lezen is zo belangrijk om later te kunnen functioneren. De kinderen beseffen dat niet altijd.”

De eigenaresse werkte zelf ook in het onderwijs, maar zag dat sommige kinderen in het ‘systeem’ wat anders nodig hadden. “Ik wilde uitleggen wat een boom was, maar toen ik naar buiten keek, zag ik geen bomen. Dat moet anders, dacht ik. Toen ben ik op zaterdagen buiten les gaan geven op de boerderij.” Inmiddels heeft Krakenburg ook een kinderopvang en een dagbesteding.

"Het is triest dat kinderen eerst helemaal moeten vastlopen."

Oudervereniging Balans is blij dat er initiatieven zijn zoals deze zorgboerderij die kinderen een fijne plek bieden en waar ze ook onderwijs krijgen. “Ook wij zien successen”, zegt Joli Luijckx van de vereniging. “Het is heel hard nodig. En vaak nog de enige mogelijkheid voor kinderen om tot ontwikkeling te komen.” Maar volgens haar kunnen er ook problemen zijn. Zo hebben veel projecten wachtlijsten of vallen ze weer om, omdat de financiering niet structureel genoeg is. Bij Krakenburg is overigens geen wachtlijst.

Eigenlijk wil Luijckx het liefste dat onderwijs op de zorgboerderij niet nodig is. “Scholen zeggen: we vinden een kind zo ingewikkeld dat we geen les kunnen geven. Maar dit gebeurt met heel veel kinderen. Ligt dat dan aan die kinderen? We zien kinderen bij bosjes uitvallen. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat dit nodig is. Het is triest dat kinderen eerst helemaal moeten vastlopen, we moeten voorkomen dat deze schade wordt aangericht.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!