VDL gaat voor 'miljoenen euro’s' onderdelen maken voor nieuwe kernreactor
Volgens het bedrijf is het een flinke order - er zouden ‘miljoenen euro’s' mee gemoeid zijn. Voor dat geld gaat vooral de Belgische tak van het concern, VDL KTI in Mol, aan de slag met de opdracht. Er word een zogenoemde reactorpool gebouwd, een soort bad gevuld met water dat de installatie koelt en de medewerkers beschermt tegen straling.
Ook gaat VDL drukvaten maken voor de tijdelijke opslag van radioactief water. Voor de order wordt zo’n twee tot drie jaar uitgetrokken. De nieuwe kernreactor in het Noord-Hollandse Petten moet rond 2030 worden opgeleverd.
Productie van medicijnen
De Europese Commissie keurde in juli van dit jaar een subsidie van 2 miljard euro goed die Nederland wil investeren in de bouw van de centrale. Volgens Brussel draagt de kernreactor bij aan het produceren van essentiële medicijnen voor de Europese markt.
"We zijn trots dat we met onze kennis van industrialisatie, systeemintegratie en onze maakcompetenties kritische onderdelen mogen leveren voor de nieuwe kernreactor", zegt president-directeur Willem van der Leegte van VDL. "Het is geweldig dat we op deze manier kunnen bijdragen aan de medische behandeling van tienduizenden mensen per dag. Deze order is tevens een mooie stap in de nucleaire sector."