Boerenactiegroep pissig over vrijgesproken dierenactivisten

dinsdag om 07:56 • Aangepast woensdag om 10:59
nl
Mark van den Oever, voorman van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF), noemt het 'te gek voor woorden' dat de dierenactivisten die in 2019 een varkensstal in Boxtel waren binnengedrongen, door het gerechtshof zijn vrijgesproken. Anders dan de politierechter eerder oordeelde, is volgens het hof niet bewezen dat de activisten strafbare feiten hebben gepleegd. Farmers Defence Force heeft bovendien aangekondigd zelf actie te ondernemen tegen dierenactivisten die boerenbedrijven gaan bezetten.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

"Voor de boeren wordt weer niks gedaan. Het gaat alleen nog maar om politiek, waarbij het vooral draait om het verdrijven van de boeren", reageert Van den Oever. Hij vindt de uitspraak 'compleet absurd'. "Wanneer boeren protesteren en met hun tractoren de straat op gaan, krijgen ze meteen flinke boetes en staat het hele land op zijn kop. Maar als tientallen mensen een bedrijf binnenvallen, komen ze er zonder enige straf vanaf", stelt de FDF-voorman.

In mei 2019 drongen 126 dierenactivisten uit heel Europa binnen bij een varkensstal in Boxtel. Buiten op het terrein stonden nog eens 125 actievoerders te demonstreren tegen dierenleed. Toen sympathisanten van de boer naar het bedrijf kwamen, ontstond al snel een grimmige sfeer. Zo werden auto's van de activisten in de sloot geduwd. Pas tien uur later werd de bezetting beëindigd door de politie.

Landbouworganisatie LTO Nederland vindt het zwaar teleurstellend dat de zestig dierenactivisten die een varkensstal in Boxtel waren binnengedrongen, zijn vrijgesproken door het gerechtshof in Den Bosch. "De uitspraak toont alweer aan dat de wet op dit gebied moet worden aangepast. Een aanpassing waar de Tweede Kamer al jarenlang om vraagt", stelt Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland.

Waarschuwing
Farmers Defence Force heeft bovendien aangekondigd zelf actie te ondernemen tegen dierenactivisten die boerenbedrijven gaan bezetten. "We zijn voorbereid. En voor degenen die vrezen voor activisten: spijker gewoon ons bordje op de deur. Dan weet je zeker dat het geregeld is, want bij FDF'ers durven ze niet te komen", zei FDF-voorman Mark van den Oever dinsdag in een videoboodschap.

Hij waarschuwt activisten die proberen in te breken, en spreekt de boodschap uit: "Als je dit bord ziet, ren dan maar weg." Van den Oever claimt verder dat zijn appgroepen nog altijd actief zijn, en met één druk op de knop leden in het hele land kunnen worden opgetrommeld. "En we zullen met velen zijn."

Volgens FDF is Nederland inmiddels een 'vrijstaat' geworden, waar activisten zonder gevolgen kunnen handelen. "Je kunt zomaar met tweehonderd man een bedrijf bezetten en als het erop aankomt, word je gewoon vrijgesproken", stelt Van den Oever. Volgens hem toont de vrijspraak dat Nederland een corrupt land is geworden

Tientallen dierenactivisten demonstreerden in 2019 bij een varkensboederij in Boxtel (Foto: Rob Engelaar).
Tientallen dierenactivisten demonstreerden in 2019 bij een varkensboederij in Boxtel (Foto: Rob Engelaar).

Staldeuren beschadigd
De bezetting was voor boer Mark van den Oever uit Sint Hubert aanleiding om de facebookgroep Farmers Defence Force op te richten. Hij vreesde voor zijn eigen varkensbedrijf en voor hem was dit de druppel die de emmer deed overlopen. Later groeide de groep uit tot de radicale belangenorganisatie die nu Farmers Defence Force heet.

Eerder veroordeelde de politierechter de activisten nog tot een geldboete en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Onder meer omdat de activisten schade zouden hebben veroorzaakt aan de staldeur om binnen te kunnen komen. Maar volgens het gerechtshof in Den Bosch is niet bewezen dat de dierenactivisten de staldeuren hebben geforceerd. "Ze gedroegen zich vreedzaam en konden het niet helpen dat ze urenlang binnenbleven", aldus het hof. Ze moesten van de politie langer binnenblijven "om een confrontatie met de buiten aanwezige boeren te vermijden".

LTO benadrukt dat de uitspraak aantoont dat de wet tekortschiet. "De impact van stalinsluiping op gedupeerde boeren en hun gezinnen is groot. Het binnendringen in, en bezetten van, stallen moet categorisch gekwalificeerd worden als huis-, lokaal of erfvredebreuk." De boerenorganisatie roept de Tweede Kamer en het ministerie opnieuw op om de wet aan te passen.

DIT WIL JE VAST OOK LEZEN:

Actievoerders bezetten varkensstal: hof spreekt 60 activisten nu vrij

Een van de dierenactivisten vertelde ons waarom ze in hoger beroep gingen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!