Amercentrale en Rendac hebben mogelijk alsnog stikstofvergunning nodig
Met de uitspraak zet de Raad van State deels een streep door het zogeheten 'intern salderen' bij het uitbreiden van een bedrijf. Als zo'n uitbreiding voor meer stikstof zorgt, moeten maatregelen worden genomen om die tegen te gaan.
Op die manier konden bedrijven voorkomen dat ze een stikstofvergunning nodig hadden. Want bij het uitbreiden van je bedrijf ben je verplicht om te controleren of er gevolgen zijn voor gevoelige natuur. Dat heet een 'voortoets'.
Als die gevolgen niet kunnen worden uitgesloten, moet je een vergunning aanvragen. Door intern te salderen konden bedrijven die gevolgen wel uitsluiten, want ze stootten immers niet méér stikstof uit dan voorheen.
Toch vergunning verplicht
Dat mag nu dus niet meer van de hoogste rechter. Reden voor dit besluit is een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Dat bepaalde dat intern salderen niet meer in de voortoets gebruikt mag worden.
De uitspraak heeft grote gevolgen voor bedrijven. Volgens de Raad van State zullen meer bedrijven een stikstofvergunning nodig hebben. En bedrijven die tussen 2020 en 2025 intern hebben gesaldeerd en zo onder de vergunningplicht uitkwamen, moeten bepalen of ze die alsnog nodig hebben. Ze kunnen er ook voor kiezen om hun bedrijf zo aan te passen dat ze nog steeds geen vergunning moeten hebben.
Bedrijven krijgen tot 2030 de tijd om dat te doen. Tot dan mogen provincies niet handhaven op bedrijven zonder vergunning. Alleen als het nodig is om te voorkomen dat gevoelige natuur verslechtert, mogen ze daarvan afwijken.
Om hoeveel bedrijven het gaat, is niet bekend. De provincie moet in ieder geval opnieuw kijken of de Amercentrale en Rendac toch een vergunning nodig hebben.
Wat is intern salderen?
Intern salderen betekent dat je op locatie maatregelen neemt die de uitstoot van stikstof verminderen, om vervolgens de vrijgekomen ruimte op dezelfde plek te gebruiken om activiteiten uit te voeren.
Bijvoorbeeld, als een boer een nieuw gebouw wil neerzetten dat meer stikstof uitstoot, kan hij tegelijkertijd een ander deel van zijn bedrijf aanpassen, waardoor de uitstoot van stikstof daar vermindert. Zo blijft de totale stikstofuitstoot binnen de grenzen die zijn toegestaan.