Markante lindebomen blijken fout gekweekt en worden gekapt

18 december 2024 om 15:53 • Aangepast 7 januari om 02:22
nl
Een flinke tegenslag voor het arboretum in Oudenbosch. Daar moet de zaag in de iconische Lindenlaan, omdat de vijfentwintig markante bomen ieder moment kunnen omvallen. “Dit valt ons echt zwaar. Het is het hart van de tuin, hier wil je geen afscheid van nemen”, aldus voorzitter Johan van Oosterhout.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

In 2007 werden in totaal 28 zilverlinden aangeplant ter vervanging van een historische laan met kastanjebomen. Tientallen bruidsparen en communicantjes zagen de bomenrijen als het perfecte plaatje voor een fotoreportage. Meer dan vijftienduizend bezoekers wandelden dit jaar onder het bomendak door. Maar binnenkort is het afgelopen met het 'trotse hart' van de botanische tuin.

Naar nu blijkt hebben de jonge zilverlinden jarenlang te weinig wortels aangemaakt om stevig in de grond te kunnen staan. “Ze zijn daardoor zeer windgevoelig en valgevaarlijk geworden”, legt Van Oosterhout uit.

"Het is wachten tot de volgende omvalt."

Eerder vielen er al drie bomen om. Afgelopen jaar zelfs één boom bij nagenoeg windstil weer. “Het is wachten tot de volgende gaat met alle risico’s voor bezoekers en onze naastgelegen collectie.”

Uit onderzoek blijkt dat de oorzaak van het probleem bij het kweekproces van de bomen ligt. Volgens Van Oosterhout is het bovenste gedeelte van de boom op een verkeerde onderstam geënt. “De twee delen hebben elkaar nu afgestoten, waardoor de wortels niet diep genoeg de grond ingaan.”

De bomen werden in 2007 aangeplant (foto: Johan van Oosterhout).
De bomen werden in 2007 aangeplant (foto: Johan van Oosterhout).

Het Arboretum had veel langer van de bomen willen genieten. “Er is heel veel tijd en energie gaan zitten in het ontwerp van deze laan. We kwamen toen uit op zilverlindes en vervolgens blijkt dat je destijds een miskoop hebt gedaan.”

De schade loopt in de tienduizenden euro’s. En die is na al die jaren niet meer op de kwekerij te verhalen, zegt Van Oosterhout. “Dit raakt ons niet alleen financieel, maar ook emotioneel.” Toen Van Oosterhout als voorzitter aantrad, was net de beslissing gevallen om de zilverlindes aan te schaffen. “Nu, zeventien jaar later moet ik het besluit nemen om ze te rooien. Dit is echt verdrietig.”

"Er zit weinig anders op dan de bomen rooien."

Verdriet lijkt opmerkelijk genoeg wel een rode draad in de rijke historie van de markante laan in de botanische tuin. Jaren geleden verwoestte een storm de laan met kastanjes in de voormalige kloostertuin. De laan kreeg na de Tweede Wereldoorlog de bijnaam: Laan van Vreugde en Verdriet. Repatrianten uit Duitsland die op het station aankwamen liepen door de bomenrijen naar het klooster van Saint Louis waar ze werden opgevangen. Sommigen zagen hun geliefden daar terug, anderen niet.

Wanneer het arboretum haar geliefde laan weer terugziet, is nog niet bekend. Nieuwe plannen worden gemaakt. De bedoeling is om de laan met nieuwe - andere - boomsoorten in ere te herstellen.

Tijdens de kerstdagen is de lindenlaan voor het laatst in de huidige staat te zien. Bezoekers krijgen zo nog één kans om afscheid te nemen van de iconische laan, voordat deze wordt omgezaagd. “In januari worden de bomen gerooid. Er zit weinig anders op. De linden gaan letterlijk de laan uit”, besluit Van Oosterhout.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!