Arjo neemt afscheid van KRAAK: 'Het is een instituutje geworden in Brabant'
Er zijn bijna duizend gasten aangeschoven bij Arjo Kraak in de 350 uitzendingen van de talkshow die hij heeft gemaakt. Van bekende tot minder bekende mensen. Allemaal kwamen ze met een mooi, bijzonder of leuk verhaal langs om daarover in gesprek te gaan met de presentator.
Zo'n 8,5 jaar geleden begon Arjo met het programma. "En dan ga je maar door en door. De eerste jaren dachten we steeds: mogen we nog een seizoen?", vertelt hij terwijl hij in de studio staat. "En zo tellen de jaren op. De redacteuren merkten ook dat ze op een gegeven moment niet meer hoefden uit te leggen waarvoor ze belden. Het is een instituutje geworden in Brabant."
"Het is leuker om iets te beginnen, maar ik ben vooral tevreden."
Arjo vindt het een enorm voorrecht dat hij deze talkshow zo lang heeft mogen maken. Dat het nu stopt, is niet alleen voor hem maar ook voor het publiek even wennen. "We krijgen heel veel reacties van kijkers, ook mensen van buiten de provincie. Er is zelfs een man uit Keulen die zei dat hij Duits is, maar dat zijn moeder uit Brabant komt. Door mijn programma had hij geleerd wat er in Brabant speelt."
Het is voor Arjo dan ook gek om na al die jaren te stoppen met de show, maar hij kijkt er met een goed gevoel op terug. "Het is leuker om iets te beginnen dan te eindigen, maar ik ben vooral tevreden. We hebben iets moois kunnen maken en ik vind het goed dat er weer wat nieuws komt. Weemoed hoort er natuurlijk ook bij."
Als Arjo terugdenkt aan al die gasten die langs zijn gekomen, dan springen er wel een paar momenten uit. "Judoka Roy Meyer kwam hier aan tafel zitten. We hadden zijn trainer, een hoogbejaarde man die inmiddels niet meer leeft, nog wat laatste woorden laten zeggen in een video aan Roy. Dan zie je die hele grote, gespierde sporter totaal breken met een soort Máxima-traan op zijn wang."
Zondag de laatste KRAAK.
De laatste uitzending van KRAAK. is zondag te zien van 12.00 tot 14.00 uur op Omroep Brabant tv en Brabant+. Het is een extra lange uitzending waarin meerdere gasten aanschuiven aan tafel bij Arjo.
Ook het bezoek van Sanneke Langendoen uit Uden heeft diepe indruk gemaakt op Arjo. Jaren geleden werd haar moeder vermoord door haar vader. "Ze kwam naar buiten met een boek waarin ze haar verhaal vertelt en waarin ze vertelt hoe ze toch weer een relatie heeft aan kunnen knopen met haar vader", vertelt Arjo. "Fantastisch verhaal. Ze kon het prachtig vertellen. Ja, dat blijft je wel bij."
"Het zijn de snelste minuten van de week voor mij."
Soms ontstond er ook weleens wat spanning aan tafel. "Bijvoorbeeld toen priester Rob Mutsaerts langskwam. Hij had een boek geschreven over de woke-cultuur. Diezelfde zondag schoof ook Rikkie Kollé aan omdat ze de missverkiezing had gewonnen. Zij is geboren als jongetje, maar later een meisje geworden", vertelt Arjo. "Dan heb je dus iemand aan tafel die eigenlijk zegt dat de ander niet mag bestaan. Daar zat ik best mee."
Deze zondag wordt de laatste aflevering van de talkshow opgenomen. "De tijd vliegt altijd voorbij. Het zijn de snelste minuten van de week voor mij." Al zal het zondag anders zijn dan anders. "Verwacht van mij geen traan, maar je weet het nooit", lacht Arjo.