Politiechef ziet 'veel te veel' verkeersdoden, dit jaar al 54
Voor dat laatste is in Brabant dit jaar met behulp van de 'gluurbus' voor bijna achthonderdduizend euro aan boetes uitgeschreven.
Bij een ongeluk in Sint Anthonis kwam donderdagochtend een jonge fietsster om het leven. Ze is het 54e dodelijke verkeersslachtoffer in Oost-Brabant. De toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk. Het slachtoffer werd geschept door een vrachtwagen en de politie is nog druk bezig met het onderzoek.
Dader straffen
Paulissen, de politiechef van Oost-Brabant, ziet twee belangrijke oorzaken bij dodelijke verkeersongelukken. “De belangrijkste is afleiding, het gebruik van de telefoon", stelt hij. "Ik ben dan ook blij dat verzekeraars bij een tiental ongevallen al gezegd hebben niet zomaar over te gaan tot uitkering.” De andere oorzaak is risicovol rijgedrag, zo geeft hij aan: “We zien dat veel dodelijke ongelukken verwijtbaar zijn.”
“Een dodelijk slachtoffer is al erg, zeker voor de nabestaanden, maar de dader wordt vervolgd. Wij doen altijd gedegen onderzoek en als er sprake is van schuld dan komt er een vervolging. En dat realiseren mensen zich niet genoeg”, zegt Paulissen.
Gluurbus
Wat mensen zich volgens de politiechef ook niet realiseren, is de hoogte van de boete voor het vasthouden van een telefoon achter het stuur; dat gaat om 420 euro. Tijdens vijftien actiedagen met een touringcar vol agenten die hierop controleerden, zijn dit jaar 1867 boetes in Brabant en Zeeland uitgeschreven. In totaal voor een bedrag van 784.140 euro.
Eerder dit jaar reden we mee in de ‘gluurbus’:
Rijbewijs inleveren
Afleiding onderweg is dus oorzaak nummer één bij dodelijke ongevallen. “Lees of schrijf je een bericht op je smartphone, dan is het risico op een ongeval al 2,5 keer groter”, staat te lezen in een bericht van de politie. “Het zorgt ervoor dat je minder alert bent waardoor je auto bijvoorbeeld kan gaan slingeren of waardoor je niet op tijd remt als dat nodig is.”
Als je in België betrapt wordt op telefoongebruik achter het stuur ben je meteen vijftien dagen je rijbewijs kwijt. “Dat kan zeker helpen”, zegt de politiechef van Oost-Brabant. “Ik pleit er niet direct voor, maar als blijkt dat het effect heeft is die maatregel te overwegen.”
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Meeste dodelijke ongelukken in Brabant: 'We zitten in onze eigen bubbel'