Horrorfokker komt weer niet naar rechtszaak: 'Veel werk in gestoken'

Gisteren om 19:00 • Aangepast gisteren om 20:21
nl
Het lijkt erop dat ‘horrorfokker’ Jan Paridaans uit Eersel alle rechtszaken die tegen hem lopen zo lang mogelijk wil rekken. Deze donderdag ging een rechtszaak over de slechte verzorging van zijn honden weer niet door. Volgens dierenwelzijnsorganisatie House of Animals probeert Paridaans op zo’n manier rechtszaken zo lang mogelijk te rekken. Hij kwam al vaker niet opdagen, ging in verschillende zaken in hoger beroep en ook stapte hij al eens naar de Raad van State en weigerde hij bijvoorbeeld dwangsommen van de gemeente Eersel te betalen.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

De rechtbank in Den Bosch wilde Paridaans en zijn ex-partner, Stephanie Dul, donderdag aan de tand voelen over de slechte verzorging van de honden in hun fokkerij aan de Grote Aardweg in Eersel. In december 2022 en januari 2023 constateerden inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) dat de honden slecht werden verzorgd. Zo slecht, dat er eerst 29 en later 435 honden in beslag werden genomen.

De rechtszaak ging donderdagmiddag nog wel van start, maar de enige die kwam opdagen was Stephanie Dul (50). Haar ex, Jan Paridaans (68) was er niet en er waren ook geen advocaten. En daar zat dit keer het probleem: omdat beide verdachten naar elkaar zullen gaan wijzen, mogen de twee advocaten vanwege belangenverstrengeling niet van hetzelfde kantoor zijn. En dat is dus wel het geval.

Not amused
De officier van justitie, die klaar stond voor de behandeling van de zaak tegen de hondenfokkers, was not amused. “Ik baal er gruwelijk van. De NVWA, het Openbaar Ministerie en de politie hebben heel veel tijd in deze zaak gestoken. En dan wordt kort voor de zitting pas duidelijk dat deze niet door kan gaan.”

“Dit zie je aankomen. Met twee advocaten van hetzelfde kantoor krijg je belangenverstrengeling, omdat verdachten naar elkaar gaan wijzen. Ik vind dat de advocatuur zich hier maar eens voor achter de oren moet krabben.”

Het goede nieuws was wel dat er twee nieuwe advocaten zijn gevonden, die Paridaans en Dul kunnen bijstaan. Als er geen nieuwe kink in de kabel komt, staan beiden op 18 maart wel voor de rechter. Na die mededeling verlieten medewerkers van politie, NVWA en House of Animals, die op de behandeling van de zaak waren afgekomen, de rechtbank.

In deze aflevering van Misdaad Uitgelegd zetten we alles op een rij:

Wachten op privacy instellingen...

Jan Paridaans kreeg vaker met de rechter en overheidsinstanties te maken. De gemeente Eersel en later de Raad van State oordeelden dat er geen hondenfokkerij is toegestaan op het adres van Paridaans aan de Grote Aarweg in Eersel. De NVWA heeft de hondenfokkerij talloze keren geïnspecteerd. In mei 2023 werden de laatste 160 honden in beslag genomen. Paridaans zelf werd gearresteerd, omdat hij de inspectie belemmerde.

Maar Paridaans hield niet op. In september werden weer acht honden bij hem in beslag genomen. Vanaf maart van dit jaar mag Paridaans van de NVWA helemaal geen dieren meer houden. Alle dieren die er nog zitten, worden weggehaald. Het gaat om varkens, pony’s, ezels, konijnen, cavia’s en pluimvee. Volgens de NVWA zijn hun leefomstandigheden niet goed.

Dwangsommen
In juli ving Paridaans bot bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Dat college gaf de NVWA gelijk en daarom moest Paridaans de dwangsommen van in totaal 86.200 euro alsnog betalen. Ondertussen loopt er ook nog een rechtszaak over hoe het geld dat werd verdiend via ingewikkelde constructies werd weggesluisd.

Ondanks de belofte van Paridaans om geen dieren meer te houden, ontdekte dierenwelzijnsorganisatie House of Animals afgelopen zomer dat hij op Marktplaats toch in honden handelt. Dat doet hij onder de schuilnaam 'JP' vanuit België. Het telefoonnummer van het account op Marktplaats is van Stephanie Dul, zijn ex.

De hondjes moesten worden opgehaald in België. Het adres dat JP doorgaf, komt overeen met het adres van de villa van Jan Paridaans in Retie, provincie Antwerpen.

House of Animals, dat de zaak van de ‘horrorfokker uit Eersel’ in 2022 aan het rollen bracht met een stiekem opgenomen video, is daarom bang dat Paridaans gewoon weer verder gaat met het fokken van honden in België.

Bekijk de reportage van House of Animals waarin de fokkerij van Paridaans voor het eerst werden getoond:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!