Video

Advies tegen aansteken kaarsen, maar: 'Niet iedere kaars is slecht'

donderdag om 19:30 • Aangepast gisteren om 11:43
nl
Kaarsen aansteken tijdens het kerstdiner? Gezellig, maar het kan ook zorgen voor gezondheidsproblemen. Bij een brandende kaars komt fijnstof vrij, zo waarschuwt het Longfonds donderdag. Al geldt dat volgens de Schijndelse kaarsengigant Bolsius lang niet voor iedere kaars.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Dat bij het stoken van houtkachels en openhaarden fijnstof vrijkomt, is inmiddels bekend. Verschillende Brabantse gemeenten twijfelen zelfs met de vraag of er een stookverbod moet komen als het windstil of mistig is. Maar nu blijkt het branden van een kaars ook te zorgen voor een ongezonde lucht in je huis.

Bij het branden van een kaars komt namelijk fijnstof vrij, zo waarschuwt het Longfonds. Hierdoor kunnen mensen met een longziekte last krijgen van benauwdheid of hoestbuien. Brand je een kaars? Dan is het volgens het Longfonds goed daarna bijvoorbeeld je raam open te zetten. Of overweeg om LED-kaarsen te gebruiken. "We willen mensen niet betuttelen, maar wel laten weten dat er risico's zijn", zegt directeur Károly Illy.

"Mensen moeten gewoon een kaars aansteken als ze dat willen."

"Hoe meer kaarsen er worden aangestoken, hoe meer mensen met een longziekte er last van kunnen hebben. Geurkaarsen kunnen een extra prikkel veroorzaken, net als kaarsen die erg aan het druipen zijn. Daar komt meer fijnstof bij vrij." Illy benadrukt: "Mensen moeten gewoon een kaars aansteken als ze dat willen. Maar weet dat er fijnstof bij vrij kan komen."

De fijnstof komt overigens niet bij alle kaarsen evenveel vrij. Dat zegt Marco-Paul Meinen, CEO van kaarsengigant Bolsius uit Schijndel. Er bestaat namelijk zoiets als het Europese RAL-keurmerk. Kaarsen die dit keurmerk hebben, druipen niet, stoten weinig roet uit en mogen een bepaalde hoeveelheid stoffen uitstoten. "De uitstoot van fijnstof bij dat soort kaarsen is verwaarloosbaar", zegt Meinen.

"De vlam van een kaars heeft toch iets magisch."

Al zijn er zeker wel kaarsen die dus fijnstof uitstoten, ziet ook de CEO van de kaarsengigant. "Dat zijn vooral de goedkopere kaarsen die in verre landen worden gemaakt", zegt Meinen. Maar hoe weet je dan of je een goede of slechte kaars aansteekt? "Als een kaars begint te walmen of als je roet ziet, is dat een teken dat de kaars niet goed is."

De boodschap van het Longfonds begrijpt Meinen wel. Maar: "Ik kan me voorstellen dat er genoeg andere dingen zijn die mensen over hun longen doen, die veel ongezonder zijn dan het branden van een kaars".

Over de tip om dan maar een LED-kaars te branden, is Meinen duidelijk. "Dat geeft niet dezelfde warmte en magie als een echte vlam. De vlam van een kaars heeft toch iets magisch, waardoor mensen met zichzelf en anderen verbinden."

LEES OOK: Gemeenten twijfelen over wel of geen stookverbod voor houtkachels

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!