Stel vecht al 8 jaar tegen bedrijventerrein: ‘Zit elke dag in mijn hoofd'
De jarenlange strijd laat bij De Graaff zijn sporen na. “Na zo’n raadsvergadering sliep ik niet. Het bleef maar malen in mijn hoofd", legt ze uit. "Het zit elke dag in mijn hoofd. Er hoeft maar iets in het nieuws te komen over stikstof en ik ben er weer mee bezig. Een berichtje over krapte op de arbeidsmarkt? Of over arbeidsmigratie? Ik link het meteen aan Wijkevoort.”
“Jullie belazeren de boel aan alle kanten.”
Maessen: “Er zijn momenten geweest dat het me tot hier kwam. Dat ik ontzettend kwaad was en dacht: jullie belazeren de boel aan álle kanten. Ik ben links, hè. Maar mijn vertrouwen in de overheid was een paar jaar geleden zo verschrompeld, dat uit de stemwijzer Baudet kwam.”
In 2015 kochten De Graaff en Maessen hun boerderij in het buitengebied aan de zuidwestkant van Tilburg. Er waren al sinds 1998 plannen voor een bedrijventerrein in hun buurt. “Maar dat wisten we niet”, zegt Maessen. De Graaff: “Het gebeurde onder de radar. We kregen in 2017 een bewonersbrief.” Maessen: “Toen dachten we: ‘huh?!’ Daar heeft niemand ons ook maar iets over verteld.”
De Graaff: “Sterker nog, toen we dit huis kochten, zijn we bij de gemeente geweest en hebben we gevraagd wat de plannen voor deze omgeving zijn. Toen is er niks gezegd over Wijkevoort.”
De buurt kwam meteen in verzet en diende massaal bezwaar in, ook Maessen en De Graaff. Ze organiseerden zich, lieten op bewonersavonden en raadsvergaderingen van zich horen, schreven brieven naar de gemeente. Maar het mocht allemaal niet baten. In 2021 gaf de Tilburgse gemeenteraad groen licht voor de aanleg van het bedrijventerrein.
LEES OOK: Omstreden bedrijventerrein Wijkevoort in Tilburg mag er komen van Raad
Buurtbewoners stapten naar de Raad van State. Die had volgens De Graaff binnen een half jaar uitspraak moeten doen. Maar het dossier ligt er nog steeds. “Onderop de stapel”, schat ze: “Woningbouw en stikstof krijgen voorrang”. En dus is er na acht jaar nog altijd onzekerheid.
"Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente dit er nog door kan krijgen."
Toch is De Graaff nu optimistisch: “Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente dit er nog door kan krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat de kans heel groot is dat het plan voor Wijkevoort vernietigd wordt bij de Raad van State. Het net sluit zich.” Maessen: “En dan gaat het niet alleen om stikstof. Water en energie worden misschien nog wel grotere struikelblokken.”
Maar Maessen is niet zo positief als zijn vrouw: “Ik wil mezelf een beetje beschermen. Ik probeer realistisch te zijn. Het is toch David tegen Goliath. Ik denk dat de gemeente Tilburg zó veel heeft ingezet op dit industrieterrein, dat ze alles uit de kast gaat trekken om het voor mekaar te krijgen.”
Omroep Brabant heeft ook bij de gemeente Tilburg gevraagd om een interview over Wijkevoort met verantwoordelijk wethouder Bas van der Pol. Maar hij wil op dit moment niet reageren.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Verzet tegen mega-blokkendozen in Brabant steeds luider: 'Provincie, stop dit!'