Deze 17 gemeenten moeten nog 1003 opvangplekken voor asielzoekers regelen

Gisteren om 10:03 • Aangepast gisteren om 12:47
nl
Zeventien Brabantse gemeenten moeten van PVV-minister Marjolein Faber nog iets meer dan duizend opvangplekken voor asielzoekers regelen. Dat maakte de minister van Asiel en Migratie maandagavond bekend. Landelijk komt de minister nog ruim 6000 van de benodigde 96.000 opvangplekken tekort.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Brabantse gemeenten samen 13.444 opvangplekken zouden regelen. Eind oktober leverde de provincie daar de plannen voor in bij de minister en bleek dat het aantal op 12.422 was blijven steken.

In een eerdere versie van dit artikel werd een aantal van 3362 opvangplekken als opgave voor Brabant genoemd. Dit aantal staat in de brief van minister Faber, maar klopt niet. Het juiste aantal is 1003 opvangplekken.

Te weinig plekken geregeld
Brabant voldeed daarmee dus niet aan de opdracht, net als een aantal andere provincies. Daardoor komt minister Faber nog ruim 6000 opvangplekken tekort.

Volgens de spreidingswet moeten die verdeeld worden over gemeenten, kijkend naar inwonersaantallen en welvaart. Brabantse gemeenten moeten nu nog op zoek naar naar 1003 opvangplekken. Voor 1 juli 2025 moeten die plekken zijn gevonden.

Uitzonderingen
Dorpen en steden die nog niet aan hun opdracht voldeden, moeten nu voor die plekken gaan zorgen. Gemeenten die juist wel het aantal opvangplekken dat van hen gevraagd werd hebben gerealiseerd krijgen een uitzondering. Dit geldt ook voor gemeenten waar al langer asielopvang wordt verzorgd, zoals in Cranendonck en Gilze en Rijen.

In Brabant blijven dan 17 gemeenten over. Welke dat zijn zie je op onderstaande kaart:

Wachten op privacy instellingen...

Gemeenten mogen, net als bij de eerdere verdeling, nog steeds ruilen met andere gemeenten. Dat mogen ze ook doen met gemeenten buiten de provincie.

Spreidingswet intrekken
Terwijl de gemeenten opnieuw op zoek moeten naar opvangplakken, is minister Faber aan het werk om de spreidingswet alweer in te trekken. De wet is sinds begin dit jaar van kracht en komt uit de koker van het vorige kabinet. De huidige rechtse coalitie wil er juist van af.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Brabant vangt vluchtelingen op, dat gebeurt op deze plekken

Gemeenten gaan krachten bundelen in het opvangen van asielzoekers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.