Brabantse Nieuwjaarsduiken kunnen doorgaan, maar zeker niet voor iedereen
In de koude maanden van 2017 maakte Monique kennis met winterzwemmen. Ze ging zelfs een week mee naar Rusland, waar ze met min 27 graden het water inging. "Hoe kouder het water is, hoe heftiger. Maar als je dan weer op de kant staat, komen er gelukshormonen vrij. Ik ben een Walrusclub (zo wordt winterzwemmen in Rusland en Oekraïne genoemd) in Diessen begonnen om mijn enthousiasme met anderen te delen. Het is mooi om te zien dat de belangstelling toeneemt."
"Door het koude water energie voor een hele week."
Tussen oktober en april gaat haar club twee keer per week het water in. "Vooraf zorgen we ervoor dat we warm zijn. Eigenlijk is het goed als het zweet al op je rug staat. Je springt niet in het water, maar gaat er rustig in. Dit is belangrijk om je ademhaling te controleren. Je kunt anders een soort van hyperventilatie krijgen, dat is in het water heel gevaarlijk. Het gevoel van winterzwemmen is heerlijk. Sommige deelnemers zeggen dat ze door het koude water in te stappen energie voor een hele week hebben."
Zelf organiseert ze op 1 januari een kleine Nieuwjaarsduik. Op diverse andere plekken in Brabant gaan in totaal duizenden mensen het water in. Volgens Monique is een duik niet altijd goed voor iedereen. “Als je grieperig bent of verkouden, dan zou ik het zeker niet adviseren. Je kunt dan nog zieker worden. En als je last van bijvoorbeeld hartfalen of een hoge bloeddruk hebt, raad ik het sterk af."
"Belangrijkste doel is verbeteren van je gezondheid."
Niet iedereen moet eraan denken om onder winterse omstandigheden een zwembroek of badpak aan te trekken. Monique noemt het haar passie en ziet meerdere voordelen. “Het belangrijkste doel is het verbeteren van je gezondheid. Zo versnelt het bijvoorbeeld je stofwisseling, het is gymnastiek voor de bloedvaten, je krijgt minder slagaderverkalking, je cholesterol verlaagt en je weerstand en immuunsysteem verbeteren. Op mentaal gebied krijg je een boost.”
Wil jij op 1 januari het water in? Dit zijn tips van Monique zodat het niet gevaarlijk wordt:
- Zorg voor een goede warming-up. De temperatuur ligt boven het vriespunt, maar de wind kan het erg koud maken. Zeker zo'n twintig minuten bewegen op je plaats of je gaat bijvoorbeeld een stukje hardlopen. Niet op het laatste moment pas je winterkleding uitdoen en het water ingaan.
- Blijf niet te lang in het water. Kopje onder mag, maar is geen must.
- Wacht niet te lang met droge kleren aantrekken.
- Neem snel iets warms om te drinken.
- Als je een drankje met alcohol drinkt, doe dan dat na afloop.
Klik hier voor de locatie van de Brabantse Nieuwjaarsduiken.