Miranda en Dennis bouwden in dit rijtjeshuis een heel bijzondere keuken
Het lijkt aan de buitenkant een ‘gewoon’ rijtjeshuis (verkoopprijs: 319.000 euro). Maar zodra je hier binnenstapt, word je op dit adres aan de Professor Gimbrèrelaan compleet verrast. De eigenaars zijn dol op rommelmarkten, garagesales en Marktplaats en zijn zelf ook behoorlijk handig. En dat is te zien.
Het is de keuken die direct in het oog springt met koperen ketels die gebruikt worden als spoelbak en afzuigkap en een oude hark die dienst doet als wijnglazenrek. Allemaal eigen ontwerp en zelfgemaakt door het stel, legt Miranda uit. Ze kocht het huis voor zichzelf en haar twee kinderen nadat ze gescheiden was. Op dat moment had het huis nog een standaard keukentje.
Het was Dennis die na een tijdje bij haar kwam wonen nadat ze hem leerde kennen via… Markplaats. Miranda zocht een lamp en kreeg er een vent bij. “Twee weken nadat hij bij mij woonde, vroeg hij al: ‘Mag ik aan de keuken trekken? Mag ik het plafond eruit halen?’”
Dennis zijn liefde voor koper en messing zorgde ervoor dat de keuken deze originele make-over kreeg en Miranda vond het prachtig. “We besmetten elkaar met onze fantasieën en mogelijkheden die we zien in het huis. We waren nog lang niet klaar en iedereen liep al te stuiteren dat het hier wel de Efteling leek.”
De keuken loopt over in de woonkamer, waar een eettafel staat en een zithoek. Middenin de kamer is een haard met daarnaast aan de wand een andere blikvanger: een echte ouderwetse sigarettenautomaat. Het stel was er niet naar op zoek, maar vond het voor een goede prijs op Marktplaats.
“Iedereen die hier voor het eerst binnenkomt, loopt naar die automaat en heeft wel een verhaal. Dat die dingen vroeger in de kroeg hingen, dat sigaretten toen nog maar 2,50 gulden kostten. We hebben het een tweede leven gegeven door het op te knappen en dat hangen we dan in huis.”
Miranda en Dennis hebben veel spullen, geven ze toe. Maar ze zijn nergens echt aan gehecht. “In principe is alles in dit huis te koop. Als iemand hier in huis iets ziet, een goede prijs wil betalen en er zelf heel blij van wordt, dan gaat het weg. Dan hebben wij weer ruimte om iets nieuws te scoren.”
In de woonkamer is ook een muurschildering gemaakt door een graffiti-artist die ook buiten aan de slag ging met de schutting. “Dat waren van die lelijke grijze betonplaten, wat moest ik ermee. Ik kan bij de bouwmarkt wel van die schuttingplaten halen en er een plantje tegen laten groeien, maar ik wil toch altijd iets anders dan de rest.”
Een ander opvallend detail buiten is het luikje in de schuur, waar een kaboutertje uitpiept. Dat gat zat al in de schuur voor ventilatie, maar ook die schuur kon wel een opknapbeurtje gebruiken vond het stel. “We hebben de schuur zelf gestuct en een mooi mediterraans kleurtje gegeven. Voor dat gat hebben we luikjes gemaakt en tuinkabouters erbij gezet.”
Wat gaat ze het meest missen van het huis aan de Professor Gimbrèrelaan? “Dat het helemaal klaar is. We hadden altijd wel ideeën om iets in dit huis aan te pakken en dat hebben we gedaan. Nu beginnen we in een nieuw huis weer helemaal opnieuw. Dat is ook leuk, want je krijgt weer andere mogelijkheden en we gaan weer onderaan beginnen.”
Ze vertrekken naar Breda naar een huis waar ze ook daar weer van alles willen verbouwen. Even overwogen ze voor de verkoop om hun geliefde keuken in hun huis in Tilburg eruit te halen. “Wie weet vindt een koper de keuken helemaal niet leuk en gooit alles bij de stort. Het zijn toch onze dierbare hersenspinsels, om het zo maar te zeggen”, lacht Miranda.
Toch is het creatief gebouwde kookvertrek blijven zitten en achteraf is ze blij met die keuze. “Het huis is inmiddels onder voorbehoud verkocht aan een man die de attractie Land van Laaf heeft gebouwd. Hij en z’n partner waren helemaal fan van de keuken en willen hiermee verder. Dat is toch de kroon op ons werk.”
In hun nieuwe huis komt waarschijnlijk weer zo’n zeldzaam exemplaar met koperen ketels als blikvangers. “We hebben geleerd hoe we het moeten maken. We kijken alweer rond naar koperen ketels, want die komen zeker terug in de keuken.”
In Bijzonder Brabants Koophuis delen we elke vrijdag een bijzonder huis uit onze provincie dat te koop staat. Dat hoeft niet alleen het grootste, kleinste, oudste of duurste koophuis te zijn, maar ook een woning met een bijzonder verhaal of een aparte inrichting. Staat jouw bijzondere huis te koop of heb je tips voor ons? Mail naar [email protected].