Video

Steeds meer te dikke honden, dierenfysio Corinne helpt ze met afvallen

vrijdag om 20:00 • Aangepast vrijdag om 20:32
nl
Van alle honden die langskomen in de praktijk van dierenfysiotherapeut Corinne Somers uit Rucphen, heeft zo'n veertig procent overgewicht. Dat kan vervelende gezondheidsproblemen met zich meebrengen, zoals pijnklachten en gewrichtsproblemen. Minder eten en meer bewegen in het nieuwe jaar geldt volgens Corinne dus niet alleen voor baasje, maar ook voor beestje. "Zoek iets wat je hond leuk vindt."

Vooral bij pijn- en gewrichtsklachten verwijzen dierenartsen honden door naar de praktijk van Corinne. "Vaak speelt in de klachten mee dat honden overgewicht hebben", vertelt ze.

Bijvoorbeeld bij golden retriever Flor van zes jaar oud, die al zo'n drie jaar bij Corinne komt voor behandelingen en oefeningen. Door middel van een loopband in het water proberen ze Flor te laten bewegen zonder zijn gewrichten te overbelasten.

"Door het hoge water schakel je het teveel aan gewicht uit, waardoor de gewrichten niet overbelasten. Flor moet wel meer kracht gebruiken om in het water vooruit te komen", vertelt Corinne.

"Stukje gekookte kip in plaats van botjes."

Daarnaast volgt de golden retriever een streng dieet met minder eten en gezondere snacks. "Tussendoortjes op basis van algen in plaats van ongezonde snoepjes en hij krijgt een stukje gekookte kip in plaats van botjes", vertelt baasje Yeliz.

Volgens haar is schuldgevoel de belangrijkste reden dat haar trouwe viervoeter te zwaar is. "Als jonge hond had Flor al gezondheidsproblemen. Later kreeg ik zelf gezondheidsproblemen, waardoor we minder konden bewegen. Dan voelt het alsof je je hond tekort doet en geef je vaker een snoepje."

Corinne schat dat zo'n veertig procent van de honden te kampen heeft met overgewicht en dat is volgens haar meer dan vroeger. "Toen werden honden gehouden als werkhonden. Tegenwoordig zijn het huisdieren en hoeven ze niks meer."

Gevolg is dat honden meer eten en minder bewegen, waardoor de energie die ze binnenkrijgen wordt opgeslagen als vet.

"Dat kun je zien als een hond van bovenaf wat taille mist. En als je eerst een vetlaagje voelt en dan pas de ribben is er eigenlijk al sprake van overgewicht", legt Corinne uit.

Het ene ras heeft volgens haar meer aanleg om dik te worden dan de ander. "Golden retrievers, labradors, beagles, King Charles spaniëls of bulldog-achtige hebben meer aanleg om overgewicht te krijgen."

Toch heeft het volgens de fysiotherapeut ook te maken met gedrag. "Sommige honden hebben geen rem en stoppen niet zelf met eten als ze vol zitten. Baasjes moeten dan in de gaten houden hoeveel het dier binnenkrijgt."

"Baasjes willen geen nee zeggen."

Die vragende hondenogen weerstaan kan voor baasjes lastig zijn, weet Corinne. "Het grootste probleem is dat baasjes geen nee willen zeggen. Honden kunnen heel zielig kijken. Baasjes denken dan dat ze honger hebben, maar het is vaak een gedragsding."

Belangrijk is dat een hond met overgewicht minder eet en meer beweegt. "Maar wel met beleid", waarschuwt Corinne. "Het moet geleidelijk opgebouwd worden om overbelasting te voorkomen."

Zo kun je je hond vaker per dag kort laten bewegen in plaats van één keer heel lang of tijdens het uitlaten korte oefeningen doen. "Zoek vooral iets wat je hond leuk vindt, zodat hij meer wil bewegen", adviseert de fysiotherapeut.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!