Huisvesting statushouders loopt flink achter: zo zit het in jouw gemeente
Elk halfjaar bepaalt de Rijksoverheid voor hoeveel statushouders gemeenten een woonplek moeten vinden. Deze taakstelling wordt berekend op basis van het aantal inwoners in een gemeente. In totaal moesten Brabantse gemeenten voor 3764 een woning vinden. Voor 2280 statushouders is dat gelukt, voor 1533 nog niet. Dat blijkt uit cijfers van asielminister Marjolein Faber (PVV).
Op deze kaart zie je welke gemeenten wel of niet voldoen aan hun taakstelling. Ook zie je hoeveel statushouders een gemeente nog van een woning moet voorzien:
Slechts een klein aantal gemeenten volbracht hun taak. Een deel van deze gemeenten deed zelfs méér dan hen werd opgedragen. Zo moest bijvoorbeeld Halderberge 30 statushouders huisvesten, maar biedt ze onderdak aan 45 mensen (150 procent van haar opdracht).
Veel meer gemeenten zijn een stuk minder goed op weg: zo hebben 47 gemeenten hun opdracht niet volbracht. Helemaal onderdaan de lijst bungelt Bladel. Hier moesten 68 statushouders aan een woning worden geholpen. En tot nu toe is voor drie mensen onderdak gevonden.
Voorrang op sociale huur
Gemeenten mogen zelf kiezen hoe ze statushouders van onderdak voorzien. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen in zelfstandige (huur)woningen, flexwoningen of gedeelde woningen. Vaak kiezen gemeenten voor sociale huurwoningen van woningcorporaties. Gemeenten mogen zelf bepalen of statushouders voorrang hebben op een sociale huurwoning. Daarnaast mogen statushouders ook zelf een woning zoeken.
LEES OOK: Geen huis omdat statushouders voorrang krijgen, zo zit het echt
Momenteel werkt het kabinet aan plannen om de mogelijkheid om statushouders voorrang te geven op een sociale huurwoning te schrappen. Ook de wettelijke taakstelling moet van tafel, vinden de regeringspartijen.
Eind december liet minister Mona Keijzer (BBB) van Volkshuisvesting weten meer tijd nodig te hebben voor deze plannen. In de eerste helft van dit jaar moet er meer duidelijk worden. De komende tijd zijn gemeenten in ieder geval nog verplicht om statushouders aan een woning te helpen.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Linkse partijen: provincie moet blijven toezien op huisvesten statushouders
Deze 17 gemeenten moeten nog 1003 opvangplekken voor asielzoekers regelen