Traditionele ansjovisvangst in elk geval voor een jaar gered
De stichting en Van Dort hebben een plan opgesteld waardoor ze ‘ook zonder inkomsten uit de ansjovisvangst het ambacht uit kunnen oefenen’. Het plan van de stichting is om met vijftig vrijwilligers één weer als ‘openluchtmuseum’ in stand te houden. Een weer is een soort grote fuik die gebruikt wordt om de vissen te vangen.
“Voor het behoud van het immateriële erfgoed in de daaropvolgende periode rekent de stichting op steun van overheidsinstanties en andere partijen”, zegt Kees Copppens, voorzitter van de stichting. Inmiddels ligt er volgens hem een businessplan en lopen er sinds een jaar gesprekken met diverse overheidsinstanties en andere betrokkenen voor steun voor de langere termijn.
Traditie
Tot de Tweede Wereldoorlog waren er tientallen families werkzaam in de weervisserij. De familie Van Dort is nu de allerlaatste, en heeft de traditie ruim tachtig jaar in stand weten te houden.
Het weervissen is een oude vistechniek waarbij de vissen in een fuik (een weer) op de bodem van ondiep water worden geleid. De vissers gebruiken de stromingen van de getijden om de vissen in de fuik te lokken.
De stichting zegt goede gesprekken te hebben gehad met de provincies Brabant en Zeeland en met de gemeentes Bergen op Zoom en Tholen. "Daarom hebben wij er alle vertrouwen in dat we gaan bereiken waarvoor we 27 jaar geleden zijn opgericht: het behouden van de weervisserij.”
Immaterieel erfgoed
Vorig jaar was het het vijfde jaar op rij zonder ansjovisvangst voor de firma Van Dort. Zonder financiële steun zagen de weervissers zich genoodzaakt om te stoppen met het uitoefenen van het ambacht.
LEES OOK: Eeuwenlange traditionele ansjovisvangst eindigt na weer een jaar zonder vis
Daarmee zou ook het behoud van de weervisserij als Nederlands immaterieel erfgoed in gevaar komen. Door de recente overeenkomst tussen firma Van Dort en Stichting Behoud Weervisserij is dat scenario voorlopig van de baan.
Toch spreekt de stichting van een ‘noodoplossing’. Het voortbestaan van de weervisserij is daarmee nog altijd onzeker. “Alleen met steun van instanties kunnen we de weervisserij na 2025 behouden, anders houdt het op”, stelt de Stichting Behoud Weervisserij.