Oscarwinnaar Fons Rademakers krijgt eigen plantsoen

Gisteren om 20:30
nl
Na een Oscar, een Golden Globe en een Gouden Kalf krijgt regisseur Fons Rademakers er postuum een eerbetoon bij. In het centrum van zijn geboorteplaats Roosendaal wordt een plantsoen naar hem vernoemd. Fons Rademakers werd wereldberoemd met zijn film ‘De aanslag’ uit 1986.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Tegenover het Norbertuscollege, de voormalige middelbare school van de cineast, komt het Fons Rademakers Plantsoen. Rademakers werd in 1920 geboren als zoon van de gemeentesecretaris in Roosendaal en bouwde daarna een indrukwekkende carrière op als acteur, filmregisseur, filmproducent en scenarioschrijver.

Rademakers was de eerste Nederlandse regisseur die een Academy Award won voor Beste Buitenlandse Film. De debuutfilm van Rademakers ‘Dorp aan de rivier’ uit 1958 werd genomineerd voor een Oscar.

Passend eerbetoon
Wethouder Paul de Beer van Roosendaal is enthousiast: “Het vernoemen van een plantsoen naar Fons Rademakers is een passend eerbetoon aan een van de meest invloedrijke figuren uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Hierdoor eren we zijn nalatenschap en inspireren we toekomstige generaties om zijn voorbeeld te volgen.”

Rademakers woonde behalve in Roosendaal ook in Italië en in Frankrijk. Hij overleed in 2007 op 86-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Zwitserland.

Fons Rademakers tijdens opname van de film De aanslag (foto: ANP).
Fons Rademakers tijdens opname van de film De aanslag (foto: ANP).

Ook plantsoen voor Jacques Hurks
Behalve naar Fons Rademakers wordt in Roosendaal ook een plantsoen vernoemd naar de beroemde architect Jacques Hurks. Het gaat om het plantsoen op de hoek van de Stationsstraat met de Vincentiusstraat.

Hurks werd in 1890 geboren in Vught en bouwde zijn carrière op vanuit Roosendaal waar hij in 1977 overleed. In Roosendaal was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van talrijke woonhuizen en een aantal kerken waaronder de Sint-Josephkerk. De architect ontwierp ook buiten Roosendaal huizen, scholen, kerken en fabrieken. De meeste bouwwerken hebben vanwege de unieke signatuur inmiddels de status gekregen van rijksmonument.

De St. Josephkerk in Roosendaal van architect Hurk (foto:  Google Streetview).
De St. Josephkerk in Roosendaal van architect Hurk (foto: Google Streetview).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!