Bijzonder gezicht: vier planeten op een rijtje te zien
"Wij draaien met de aarde om de zon heen en de andere planeten doen dat ook, allemaal in een andere baan. Hoe verder weg van de zon, hoe langer zo'n rondje duurt", vertelt Victor, die blogt over het sterrenstelsel op zijn eigen website.
Zo doet de aarde een jaar over een rondje om de zon. Mars doet er anderhalf jaar over, Jupiter elf jaar en Saturnus zelfs dertig jaar.
"Levert mooie plaatjes op."
"Als planeten overdag ten opzichte van de aarde aan de andere kant van de zon staan, kunnen wij ze niet zien omdat er teveel licht is. Donderdagavond staan de planeten ten opzichte van de aarde aan de nachtkant van de zon, waardoor wij ze wel kunnen zien. Dat levert mooie plaatjes op."
Zo wist een fotograaf in Nuenen donderdag rond half zeven een foto te maken tussen de bewolking door.
Bij helder weer kun je goed de details van sommige planeten zien, volgens Victor. "De planeet Jupiter heeft de bekende rode vlek en je kunt de maantjes van Jupiter zien. Saturnus heeft van die prachtige ringen."
Mensen met een telescoop kunnen de komende dagen helemaal hun hart ophalen, want er zijn nog meer planeten te zien.
"Neptunus en Uranus ook aan de nachtkant."
"Neptunus en Uranus staan de komende dagen ook aan de nachtkant, maar zij staan zo ver weg van de zon dat ze weinig licht richting de aarde weerkaatsen. Alleen met een telescoop zie je dan twee kleine rondjes."
Mensen met een telescoop kunnen bij een heldere sterrenhemel dus genieten van maar liefst zes andere planeten dan de aarde. "Van links naar rechts zijn dat: Venus, Saturnus, Neptunus, Uranus, Jupiter en Mars."