Yke werd doodgestoken in haar slaap: opnieuw zes jaar cel en tbs geëist

maandag om 18:19 • Aangepast dinsdag om 13:49
nl
Tegen Izzy P. (32) uit Tilburg, die zijn huisgenoot Yke Engel met 38 messteken om het leven bracht, is ook in hoger beroep zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Dat blijkt maandag bij het gerechtshof in Den Bosch. De familie van Yke zal blij zijn als het proces eindelijk achter de rug is. "Na twee jaar ben ik moe, moe van alle pleidooien van je advocaat. Ga op de blaren zitten", zegt Juul, de zus van Yke.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door

Op 18 oktober 2022 ging het helemaal mis in het huis van Yke aan de Bisschop Godschalkstraat in Tilburg. Terwijl ze lag te slapen, stak Izzy haar dood. Hij woonde tijdelijk bij Yke, die toen 35 jaar was, en haar zoontje Dean (7). Zij hielp hem, want Izzy had last van waanideeën, schizofrenie en een psychose. "Ik dacht dat er mensen in huis waren en dat er spullen waren verschoven. Toen ik in de slaapkamer kwam, zag ik Yke glimlachen en dat versterkte mijn paranoïde", zegt Izzy.

LEES OOK: Yke werd met 38 messteken gedood: zes jaar cel en tbs voor huisgenoot

Voor Izzy is het niet de eerste keer dat hij een psychose krijgt. De eerste keer was in 2016. Hij werd toen achterdochtig en sliep met een mes onder zijn kussen. Hij besloot te stoppen met blowen, maar tegen de tijd dat hij bij Yke introk was hij daar weer mee begonnen. "Cannabis geeft mij rust", zegt hij.

De raadsheer, zoals een rechter in het gerechtshof wordt genoemd, zegt daarop dat het volgens eerdere verklaringen niet bij dat ene blowtje is gebleven. "Er gingen hele grammen doorheen. U bent apothekersassistent geweest dus u weet dat er andere oplossingen zijn om tot rust te komen dan hasj en wiet."

"Wat ik mij kan herinneren is dat ik één keer heb gestoken en dat Yke 'nee' riep."

Voor het gerechtshof is het een belangrijke vraag of Izzy nou wel of niet besefte wat hij deed op het moment van de moord. Zelf zegt hij dat het pas doordrong toen hij later vastzat. "En wat ik mij kan herinneren is dat ik één keer heb gestoken en dat Yke 'nee' riep. De rest weet ik niet meer", zegt hij op vlakke toon.

Nadat hij Yke had doodgestoken, deed Izzy een zelfmoordpoging en daarna belde hij 112. Aan de telefoon vertelde hij rustig dat hij een vrouw had vermoord. Ook de politie die ter plaatse kwam, vond hem niet verward, maar juist kalm. Ze namen hem mee naar de eerste hulp voor zijn verwondingen. "U vroeg toen hoe het kon dat een agent zoveel compassie had met iemand die zoiets vreselijks had gedaan", zegt de raadsheer. "Dus u besefte toen al wat u had gedaan."

"Laten we deze man niet de kans geven om nog meer levens kapot te maken."

De familie van Yke is verdrietig en gefrustreerd. Tijdens het spreekrecht zegt zus Juul dat ze denkt dat de moord op haar zus 'pure femicide is'. Ze vindt dat Izzy op de blaren moet zitten. "Yke krijgen we er helaas niet mee terug, maar laten we deze man niet de kans geven om nog meer levens kapot te maken."

De moeder van Yke vertelt dat ze Izzy leerde kennen als 'een innemende man, intelligent, open voor discussie, humor ook'. "Toen je bij Yke kwam wonen is langzaam alles veranderd. Je at amper, je zat als een zombie op de bank. Yke stond dag en nacht voor je klaar", zegt ze. Wat haar vooral raakt is dat zoontje Dean, die destijds zeven jaar was, nu zonder mama moet leven. "Hoe goed iedereen het ook probeert te doen, mama Yke blijft onvervangbaar."

"Ik zie een kindje dat zijn moeder mist en getraumatiseerd is."

De vader laat weten dat Dean bang is voor Izzy en voor wat Izzy hem kan aandoen als hij vrij komt. "Dean heeft heel veel moeite met emoties uiten. Hij droomt vaak over zijn moeder. Ik zie een kindje dat zijn moeder mist en getraumatiseerd is. Dit zou niemand op zo'n jonge leeftijd moeten meemaken."

De rechtbank in Breda veroordeelde Izzy in juli 2023 tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. De advocaat van Izzy ging daartegen in beroep en pleit nu voor tbs met voorwaarden in plaats van dwangverpleging. Het OM houdt vrijwel vast aan de oorspronkelijke straf. Omdat de zaak te lang duurde, vraagt het OM alleen om een maand strafvermindering. Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Yke Engel.
Yke Engel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!