‘Harrie van het kamp’ promoot illegale crypto-site, 06-nummers doorverkocht

Gisteren om 07:00 • Aangepast gisteren om 11:49
nl
Influencer en realityster Harrie Snijders uit Eindhoven, ook bekend als ‘Harrie van het kamp’, verleidt zijn meer dan een miljoen volgers op sociale media om zich aan te sluiten bij een illegale website voor (onder andere) cryptohandel. Het 06-nummer van mensen die dat doen wordt vervolgens doorverkocht. Deskundigen en de Autoriteit Financiële Markten maken zich zorgen over dit soort praktijken en waarschuwen voor oplichting.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Het gaat om The Circle, een besloten groep op de chatapp Telegram. Daar krijgen mensen advies om te handelen in cryptomunten en valuta. Als ze dat opvolgen, kunnen ze geld verdienen, zo is de belofte. De adviezen zijn in eerste instantie gratis, maar later moet ervoor betaald worden. De acties van Harrie doen denken aan die van een andere Brabantse influencer, Mo Bicep.

‘Alles schreeuwt: oplichting.’
Wat direct opvalt in de berichten van Snijders is de vermeende exclusiviteit. Snijders noemt The Circle ‘een plek waar niet iedereen toegang toe krijgt’ en waar ‘geheimen en kansen’ gedeeld worden. Die geheime adviezen worden geopenbaard door ‘een heel groot netwerk van mensen met kennis’ dat de realityster de afgelopen jaren zou hebben opgebouwd, zo vertelt hij in een video.

Omroep Brabant sprak meerdere experts die zich zorgen maken over deze groepen. Cryptodeskundige Frank van Weert acht de kans dat je je geld kwijtraakt groot: “Alles wat ik hier zie schreeuwt: oplichting.” Dat komt omdat de site die gebruikt wordt geen vergunning heeft en dus illegaal is in Europa. Ook is het onduidelijk wie er precies achter de chatgroep zit en wordt er druk op de (veelal jonge) fans van de influencers uitgeoefend om vooral snel geld te storten."

Beeld: Instagram.
Beeld: Instagram.

Harrie promoot The Circle op Instagram.

In de chatgroep worden voortdurend vermeende successen van anderen gedeeld. Financieel advies geven is verboden, maar de influencer weet precies hoever hij kan gaan. Snijders in een video: ”Dit is sowieso geen financieel advies, maar er zijn hele mooie resultaten behaald!” Foto’s van hem op ‘luxe’ locaties als Dubai versterken het beeld van rijkdom en succes.

Gebeld met Nederlands nummer
We besluiten de proef op de som te nemen en ons aan te melden voor The Circle. We moeten geld storten via de site FXCess.com, gevestigd op het Caribische eiland Anguilla. Kort na onze aanmelding worden we door FXCess gebeld. Opvallend: dat gebeurt met een Nederlands nummer. Als we het nummer terugbellen, blijkt de eigenares van niks te weten, ze heeft nog nooit van FXCess gehoord. FXCess probeert zich dus anders voor te doen, waarom precies is onduidelijk.

Het verklaart misschien waarom de website op de site scamadvisor.com een betrouwbaarheidscore van 1 op 100 scoort. Initiatiefnemer en digitale oplichting-expert Jorij Abraham legt uit: "Dit kan komen door de manier waarop de site klanten trekt, of dat er met bonussen wordt gewerkt. Alles samen levert die score op. Dat dit bedrijf niet onder EU-wetgeving valt, draagt er zeker ook aan bij."

10 euro voor een like
Maar het wordt nog schimmiger. Kort na onze aanmelding krijgen we een WhatsApp-bericht van een bedrijf dat ons een ‘baan’ aanbiedt. Voor het liken van filmpjes op sociale media kunnen we per keer 10 euro verdienen. Als we vragen met wie we te maken hebben is het antwoord: ‘Mediahuis, Basisweg Amsterdam’. Dat is de uitgever van onder andere De Telegraaf. Mediahuis laat weten niks met dit aanbod te maken te hebben.

Dit laatste maakt voor Niels Poerwoatmodjo van de website crypto-insiders.nl duidelijk waar we hier waarschijnlijk mee te maken hebben: “Dat ‘baanaanbod’ zegt mij één ding: dit is veel groter dan we weten. Het komt op mij over als een kluwen van oplichters die telefoonnummers gewoon doorgeven of -verkopen.” Dat jonge mensen verleid worden met een wel erg mooi aanbod van 10 euro per like stoort hem. “Eigenlijk is het triest, ze targetten jonge mensen, die kunnen in de problemen komen door dit soort dingen.”

Beeld: Omroep Brabant/ ANP.
Beeld: Omroep Brabant/ ANP.

Eerder promootte Mo Bicep een vergelijkbare chatgroep.

Mo Bicep ging Harrie voor
De acties van Harrie doen denken aan die van een andere Brabantse influencer, Mo Bicep uit Breda. Hij trok eind vorig jaar de aandacht met een vergelijkbaar project, genaamd Hustlers Club (ritselaars club). Bicep gaf toen aan niks verkeerd te doen, maar na publicaties van Omroep Brabant is hij wel gestopt met de promotie.

Lees ook: Influencer Mo Bicep promoot illegale sites voor cryptohandel

Overeenkomsten tussen de Hustlers Club en The Circle

The Circle lijkt in veel opzichten op de Hustlers Club. Allebei werken ze volgens dit principe:

  • Influencers lokken hun volgers naar de ‘exclusieve’ groep op Telegram
  • Geïnteresseerden moeten zich aanmelden op een site voor (crypto) handel en direct geld storten
  • De handel gebeurt via het in Europa illegale FXCess.com
  • De influencers krijgen geld voor elk nieuw lid, dit kan oplopen tot duizenden euro’s per maand
  • Als de adviezen van de ‘experts’ in de chatgroep worden overgenomen kun je flink verdienen, zo is de belofte

Geen reactie van Harrie
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) laat weten dat dit soort adviezen of tips niet toegestaan zijn, zeker niet als de identiteit van de ‘experts’ niet bekend is. De dienst zegt de ontwikkelingen te volgen, al lukt dat niet altijd: “Bij afgeschermde kanalen is het voor ons lastiger om te zien wat daar gebeurt.” Ze maken zich zorgen over influencers die illegale sites promoten. Vorig jaar deelde de AFM meerdere boetes van elk enkele tonnen uit aan influencers die de regels overtraden.

Of Harrie van het Kamp hier bang voor is, blijft onduidelijk. Een mail naar zijn management, privébericht op Instagram en WhatsApp berichten wordt genegeerd. Als we hem bellen, blijkt hij ons telefoonnummer al geblokkeerd te hebben. Wanneer we het met een ander nummer proberen hangt hij direct op.

Heb je ervaring met dit soort groepen, of heb je een andere tip? Mail de onderzoeksredactie of bereik ons 100% anoniem via Publeaks.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Na de publicatie van Omroep Brabant ging de Hustlers op slot, inmiddels zijn leden weer welkom

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.