Weginspecteurs riskeren dagelijks hun leven: 'Auto recht op me af'

Gisteren om 20:30 • Aangepast gisteren om 21:30
nl
Rijkswaterstaat (RWS) maakt zich grote zorgen over de verdrievoudiging van het aantal aanrijdingen met auto's van weginspecteurs. Afgeleide automobilisten zorgen volgens RWS voor gevaarlijke situaties op de weg. Daar kunnen weginspecteurs Jessie van Weert en Tobias Janssen over meepraten. "Rode kruizen op matrixborden boven de weg worden regelmatig genegeerd."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

In de vier jaar dat Jessie nu als inspecteur de weg op gaat in omgeving Eindhoven, Den Bosch en Tilburg heeft ze al vreemde dingen gezien. "Rode kruizen worden regelmatig genegeerd en je krijgt allerlei woorden naar je hoofd geslingerd." Als er op een matrixbord boven de weg een rood kruis staat, is de weg afgesloten en is het verboden eroverheen te rijden.

Tobias Janssen gaat vooral in de omgeving Eindhoven de weg op en heeft daar al eens gevaarlijke verkeerssituaties meegemaakt. "Ik was nog pionnen weg aan het halen toen er opeens een auto recht op mij af kwam rijden", vertelt hij.

"Iedere avond weer blij als ik veilig thuis ben."

De weginstructeur is destijds met de schrik vrijgekomen, maar deze situaties hebben wel degelijk impact. "Ik ben iedere avond weer blij als ik veilig thuis ben. Je gaat toch met een ander gevoel de weg op als je zoiets meemaakt."

Uit cijfers die Rijkswaterstaat dinsdag deelt, blijkt dat er vorig jaar landelijk zestien keer een pick-up van weginspecteurs werd aangereden. De jaren daarvoor kwam dat maar vier of vijf keer voor.

Weginspecteur Jessie merkt dat het steeds gevaarlijker wordt op de weg. "In de vier jaar dat ik bij Rijkswaterstaat werk, is er veel veranderd. Mensen hebben minder geduld, maar automobilisten zijn ook vaak afgeleid."

Zo kijken weggebruikers volgens haar vaak op hun mobiel. Ook zorgen verdovende middelen ervoor dat ze afgeleid raken.

"We hebben een tijdje gehad dat sommige automobilisten lachgas gebruikten. Dan reageren mensen trager, zeggen ze allerlei rare dingen en proberen ze zelfs weg te vluchten."

"De mentaliteit is veranderd."

Ook Tobias merkt veranderingen op de weg. "De mentaliteit is de laatste jaren veranderd. Mensen hebben veel meer haast."

Voor Jessie was het negeren van rode kruizen een reden om de training tot buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) te volgen. Sinds 2015 mogen weginspecteurs boetes uitdelen voor het negeren van zo'n kruis. Later zijn daar meer bevoegdheden aan toegevoegd.

"Dan kan ik in ieder geval iets doen", vertelt Jessie. Ook Tobias heeft de training gevolgd tot boa. "Dan heb je meer bevoegdheden, wat het makkelijker maakt in gevaarlijke situaties", vertelt hij.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Niemand negeert rood kruis boven de weg, bedankje van Rijkswaterstaat

Wegwerkers luiden noodklok na alweer een ongeluk: 'Wij lopen gevaar'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!