De familie Trinh liet Brabant kennismaken met de Vietnamese loempia
“We werden heel warm ontvangen in Nederland”, zegt Thien als hij terugkijkt op die eerste jaren in Tilburg. “Omdat we zo blij waren dat we opgevangen werden, waren we ook bereid om te integreren. We wilden een nieuwe toekomst opbouwen.“
“Die loempia’s van jullie zijn zo lekker, waarom zou je die niet aan de man brengen?”
En dat is goed gelukt. Het was namelijk de familie van Thien Trinh die in Brabant de Vietnamese loempia op de kaart zette. Thien moest al jong in de weekenden meehelpen in een van kraampjes van zijn ouders op het Wagnerplein in Tilburg. Nederlandse vrienden van zijn ouders hadden hen tijdens een feestje op het idee gebracht. “Die loempia’s van jullie zijn zo lekker, waarom zou je die niet aan de man willen brengen? Dat advies werd ter harte genomen en niet zonder succes."
“Mijn ouders hebben mij geleerd om niet terug te kijken”
Thien: “Mijn ouders hebben mij geleerd hier een toekomst op te bouwen en niet terug te kijken en terug te willen gaan. Met dat perspectief zijn wij vol gegaan voor het leven hier. Mijn ouders begonnen natuurlijk niet meteen met het verkopen van loempia’s. Ze hadden eerst allerlei baantjes om maar te kunnen overleven, zoals aardbeien plukken.”
Maar nadat het idee om Vietnamese loempia’s te verkopen was ontstaan, stonden de ouders van Thien met een pannetje met loempias voor de supermarkt op het Wagnerplein. En ze werden verkocht. Dus kwam er een kraampje bij en al snel waren er meerdere kraampjes in Brabant. “Nog steeds verkopen mijn twee oudere broers parttime loempia’s, vooral op markten“, zegt Thien.
Het ondernemersbloed stroomt ook door de aderen van Thien zelf. Hij studeerde bedrijfskunde in Eindhoven, werkte bij een bank en handelde in Vietnamese snacks. Nu heeft Thien alweer elf jaar een bedrijf in gellak. Veel nagelstudio’s in Nederland zijn in handen van Vietnamese Nederlanders. Trinh levert hen de zelfgeproduceerde nagellak.
"Fijn dat er ruimte is voor verschillende nationaliteiten'"
Maar hij doet meer. In juni vorig organiseerde hij een voetbaltoernooi in Tilburg ter nagedachtenis aan zijn broer, die in 2023 is overleden. Het was een toernooi voor Vietnamezen uit heel Europa en andere voetballers uit Nederland. “Het is heel fijn dat er in de samenleving waarin we zitten toch wat ruimte is voor verschillende nationaliteiten die samen sporten.” Zijn broer was begonnen met het toernooi, maar kon het jammer genoeg niet doorzetten. Die handschoen heeft Thien daarna voor hem opgepakt.
In zijn huis staat een altaartje voor overleden geliefden met foto’s van zijn broer en zijn vader. “Het is een manier om met je geliefden in contact te komen,” zegt Thien. Er staat een Boeddha en er ligt fruit, drinken en zelfs snoep voor de overledenen. “Zo blijven we ook voor hen zorgen”, zegt Thien.
Thien Trinh is een van de hoofdrolspelers in de documentaire Tilburg Wereldstad die zondag om 11.28 uur wordt uitgezonden bij Omroep Brabant.