NS is overlast van asielzoekers zat en wil station Maarheeze voorbijrijden

Gisteren om 21:46 • Aangepast gisteren om 22:18
nl
De NS wil station Maarheeze voortaan voorbijrijden, omdat er teveel overlast is van asielzoekers uit het asielzoekerscentrum in Budel. Daar dreigt de spoorwegmaatschappij mee in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt de Telegraaf. De veiligheid van personeel en reizigers kan volgens de NS niet meer gegarandeerd worden.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

In de brief, in handen van De Telegraaf, staat dat de NS al langere tijd last heeft van overlast en agressief gedrag op en rondom het station. Dit wordt vaak veroorzaakt door een wisselende groep bewoners van het asielzoekerscentrum in Budel, zo constateert de NS.

Om ervoor te zorgen dat personeel en reizigers zich veiliger voelen, zijn enige tijd geleden al maatregelen genomen. Zo is er extra bewaking en hangen er camera's. Twee jaar geleden zeiden machinisten al dat ze station Maarheeze voortaan voorbij wilden rijden, omdat ze bijna dagelijks te maken hadden met overlast door asielzoekers.

LEES OOK: Machinisten NS willen Maarheeze voorbij rijden na overlast asielzoekers

De NS is al enige tijd in gesprek met minister Marjolein Faber, staatssecretaris Chris Jansen, de politie, provincie en gemeente Cranendonck. Maar uit die gesprekken is volgens de spoorwegmaatschappij nog geen structurele oplossing gekomen. De maat is daarom vol.

Als er geen oplossing komt vanuit het Rijk, voelt de NS zich genoodzaakt om de beveiligingsmaatregelen op het station stop te zetten. "Hierdoor ontstaat de situatie dat we vanuit veiligheidsperspectief station Maarheeze niet meer kunnen bedienen", zo staat in de brief. De NS noemt het een onwenselijke situatie, maar wijst de Tweede Kamer erop dat de veiligheid van reizigers en personeel vooropstaat.

Buschauffeurs ook bedreigd
Dit zou niet de eerste keer zijn dat een vervoerder stopt met dienstverlening in Maarheeze. In februari 2023 schrapte busvervoerder Hermes de haltes vlakbij het azc in Budel. Ook in de bussen waren dagelijks incidenten met bewoners van het azc. Zo wilden mensen niet betalen voor een kaartje en werden buschauffeurs regelmatig bedreigd en bespuugd.

LEES OOK:

Agenten mee op de trein om overlast asielzoekers tegen te gaan

Steekpartij op station Maarheeze: 'We moeten weer preventief fouilleren'

Bus stopt niet meer bij azc Budel, chauffeurs bedreigd en bespuugd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.