Deze 15.000 vlaggen staan voor vrede: 'Mens is niet gemaakt om te vechten'
Flags for Peace, ofwel Vlaggen voor Vrede. Dat wordt de naam van het project dat in maart te zien gaat zijn in de vallei La Robinette in Romagne. Dat ligt in in Noord-Frankrijk, bij het dorp Romagne-sous-Montfaucon.
In datzelfde dorp heeft Jean-Paul al bijna dertig jaar een oorlogsmuseum. "Ik heb het nooit begrepen dat mensen gaan vechten als ze ruzie hebben. Als je vroeger 's avonds gedoe had in een cafeetje, dan maakte je het 's ochtends bij de bakker weer goed. Maar tegenwoordig communiceren mensen niet meer met elkaar."
Vrede is niet vanzelfsprekend, dat is de boodschap die de kunstenaar over wil brengen. "Het moet aanzetten tot nadenken. Ik hoop dat mensen bij het zien van de vlaggen stil zullen staan bij de waanzin van oorlog. Ik hoop dat mensen elkaar weer aan kunnen kijken en sorry kunnen zeggen."
"Alle soldaten hebben een liefje thuis zitten of zijn ooit verliefd geweest."
De rode kleur van de vlaggen is niet zomaar gekozen. "Wanneer de bladeren weer groen zijn, is het rood extra zichtbaar. Rood staat voor het bloed wat gevloeid heeft, en nog steeds vloeit, van al die jongens die in oorlogstijd zijn gevallen. Maar rood staat ook voor liefde, want al die soldaten hebben ook één ding gemeen; ze hebben ook allemaal een liefje thuis zitten of ze zijn ooit verliefd geweest."
Het kunstproject gaat over vrede in de grootste zin van het woord. Jean-Paul probeert zich daar al zijn hele leven voor in te zetten. Bij kleinere eerdere projecten plaatste hij rode vlaggen in de vorm van een kronkelende rivier.
"Een rivier kronkelt door de natuur, zoals oorlogen door een streek." Na de eerdere projecten en straks de vlaggen in Peace Valley, hoopt hij op nog veel meer plekken rode vlaggen te kunnen neerzetten. "Het liefst zou ik ze plaatsen op alle kenmerkende plekken voor oorlogen. Waterloo in België, Normandië in Frankrijk, op de brug bij Son en Breugel en op nog veel meer plekken, over de hele wereld."
Wat begon met een verlangen naar vrede, groeide uit tot het verzamelen van oorlogsspulletjes met een verhaal. Nu, 29 jaar later, heeft hij een goedbezocht oorlogsmusseum en staan er grote, betekenisvolle projecten op de agenda.
Naast Flags for Peace, hoopt Jean-Paul binnenkort te kunnen exposeren bij het Wereldcentrum voor de Vrede, in het paleis van Verdun in Frankrijk. Dat is dé plek voor de vrede, als je het hem vraagt. "Ik ben 21.000 spulletjes uit de Eerste Wereldoorlog aan het verzamelen, om daarvan met oude letterbakken een muur te kunnen bouwen. Die wordt twintig meter lang. Mensen kunnen dan langs de waanzin die oorlog heet lopen."
"De mens is niet gemaakt om te vechten, praat dingen uit."
Wat Jean-Paul nog wil meegeven in deze roerige tijden is om te blijven communiceren met elkaar. "De mens is niet gemaakt om te vechten, praat dingen uit. Uiteindelijk zijn we allemaal mens en ervaren we allemaal liefde."