Gevluchte tandarts Sona heeft twee banen na oproep: 'Iedereen is zo lief'
"Het is echt perfect!", glundert Sona. Met een glimlach van trots is ze donderdagmiddag aan het werk in Tilburg. "Ik voel me weer helemaal mezelf! Ik hou echt van mijn collega's! Ze zijn zo lief voor me."
Honderden reacties
Sona is geboren in Syrië, maar ze heeft Palestijnse roots. Ze vluchtte begin vorig jaar vanuit Syrië naar Nederland en woont nog altijd in de opvanglocatie voor vluchtelingen in Dongen.
Fotograaf Mona van den Berg ontmoette Sona bij het maken van een reportage in Dongen. Ze plaatste twee maanden geleden een oproep op sociale media. Het leverde vele honderden reacties op.
"Ik wilde haar helpen! Dat was gewoon een gevoel", zegt praktijkhouder Michael Joosen van Mondzorg Tilburg West. Hij runt de praktijk samen met zijn vrouw Marloes. "Ik zag heel veel reacties onder de oproep, maar wie doet echt wat 'ie zegt?", vroeg hij zich af. "Laat ik dat zijn", besloot hij. Op donderdag werkt ze nu in Tilburg. Op drie andere dagen is ze aan de slag bij een andere praktijk in Boxtel.
'Vreselijk'
Toch mag ze géén tandarts zijn in Nederland. Dat werk deed ze wel 1,5 jaar in Syrië en ze haalde daar ook haar diploma. Het heeft alles te maken met papierwerk en regels. "Ze moet een BIG-registratie regelen en haar Nederlandse toetsen halen", geeft Michael als voorbeeld. "Dat duurt een tijdje, maar ik wilde haar wel uit dat centrum halen waar ze haar tijd zat te verdoen." Sona: "Niks doen was echt vreselijk."
De praktijk leidt haar nu op tot tandartsassistente, die in deze tijden van personeelstekort niet voor het oprapen liggen. En soms is dat best even lastig als volleerd tandarts. "Ik moet me soms wel inhouden om niet alles zelf te doen. Nee, zeg ik dan tegen mezelf", schatert Sona.
Mag ze blijven?
"Ze doet het heel goed. Ze gaat er echt voor", zegt Michael. "Ik hoop echt dat ze mag blijven in Nederland." Sona is op dit moment stateloos. Ze heeft geen enkel paspoort. Voor augustus zou ze moeten horen of ze in Nederland mag blijven. "Heel spannend, ik hoop het echt heel erg", glundert ze. "Ik wil er niet aan denken wat ik moet doen als dat niet mag."
Of ze al goed Nederlands spreekt? "Een klein beetje! Brabant!", roept ze. En de belangrijkste 'tandartszin' kent ze ook al: "Gaat het?", lacht ze.