Gemoederen lopen hoog op na anonieme klachtenbrief over Oekraïense opvang
Eind 2024, vlak voor de kerstvakantie, kwam bij raadslid Marieke Schouten (D66) een mailtje binnen. Afzender onbekend, met onder andere het college van B en W en nog één raadslid als andere ontvangers.
Wat er precies in staat, wil ze liever niet te concreet maken. "Maar het komt overeen met meerdere bronnen die ik hierover heb gesproken", vertelt het raadslid. Die vertellen dat de sfeer niet fijn is, dat er geen groepsgevoel gecreëerd wordt, de begeleiders niet lastig willen worden gevallen en er veel onrust is.
"Jullie zijn maar Oekraïners, geen Nederlanders", zou er zijn gezegd. "En dat ze dankbaar mogen zijn dat ze opvang krijgen, terwijl sommige studenten nog geen woonruimte kunnen vinden", parafraseert Schouten.
"Ik heb inmiddels veel mensen gesproken en ik maak me zorgen."
Ze heeft op het mailtje gereageerd, maar nog geen antwoord gehad. "Het was ook een anoniem mailadres", vertelt ze. "Het kwam als donderslag bij heldere hemel, maar het sluit aan bij verhalen die ik eerder over de opvang hoorde. Ik maak me zorgen."
Schouten heeft in oktober een motie ingediend waarin opgeroepen wordt om met bewoners in gesprek te gaan. Daar ging de gemeente wel in mee. Ze hebben een enquête voor de Glorieux-bewoners klaargelegd, om op die manier het gesprek te openen. "Alleen ligt die daar in een open doos, waardoor in principe iedereen hun antwoorden kan lezen. We krijgen meteen weer signalen dat mensen dat niet aandurven", vertelt het raadslid.
Als alternatief komt het raadslid met meer vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Ze wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de geluiden vanuit de opvang. "Ik snap dat dit voor de gemeente ook heel moeilijk is. Maar meer dan vragen stellen, signaleren en moties indienen, kan ik niet."
Dan de andere kant van het verhaal. De directeur van Glorieux, Willem Hijdra, is aangeslagen door de ophef. "We herkennen ons absoluut niet in dat beeld, dat doet ons ontzettend veel. Mijn beheerder raakt dit ondertussen ook persoonlijk, wij doen dit werk niet voor niks", zegt hij.
"We hebben dit werk gekozen vanuit passie en willen hen een veilig gevoel geven."
Hij zegt nogal wat over zich heen te hebben gekregen, sinds de mail is gestuurd. "Er wordt nogal wat in gezegd", reageert hij. "Dat bewoners bang zouden zijn, zich geïntimideerd zouden voelen. Terwijl we dit werk hebben gekozen vanuit passie en omdat we hen een veilig gevoel willen geven. We zien ze ook echt als ónze bewoners."
De anonieme briefschrijver heeft zich volgens Hijdra niet eerst bij de directie of beheerders van Glorieux gemeld. Daar baalt hij van. "We willen heel graag met deze mensen in gesprek gaan en staan voor alle gesprekken open", zegt hij. "We zijn daar om hen te beschermen."
Sinds de regels voor Oekraïense vluchtelingen vanuit het Rijk strenger zijn geworden, levert dat volgens de directeur onrust op bij zijn bewoners. "De eigen bijdrage is ingevoerd en ze moeten nu met een Nederlands kenteken rijden", noemt hij twee voorbeelden uit de praktijk. "Allemaal regels die erbij zijn gekomen en die wij aan hen moeten vertellen." En degenen die het slechte nieuws moeten brengen, zijn volgens de directeur in dit geval de gebeten hond.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
'Opa en oma' vangen al 2 jaar Oekraïners op: gemeente moet deuren sluiten