In unieke oude villa van Frits Philips komen restaurants en hotelkamers
De mededeling doen ze niet op zomaar een plek: ze zitten aan de tafel waar straks ook hun gasten kunnen genieten van een chique zesgangenmenu. Een biefstuk voor zo’n veertig tot vijfenveertig euro per menu zal iets verderop geserveerd worden, in hun bistro.
Maar iedereen krijgt datzelfde magische uitzicht dat Frits Philips had: een enorme, parkachtige tuin. “Het is een iconische plek met veel natuur. Stel je voor dat je hier straks te gast ben en je zit hier op het terras met een glaasje wijn en een pannetje mosselen. Hoe wil je het hebben? Als je dit straks je huiskamer mag noemen, dan word je een gelukkig mens.”
De gemeente kocht het landgoed drie jaar geleden van sokkenboer Marc Brouwers voor 29 miljoen euro. Ook het enorme landhuis waar Frits Philips tot zijn dood in 2005 woonde, kwam in handen van de gemeente. Brouwers vertrekt deze zomer en dan gaan de poorten van het landgoed later dit jaar voor een gedeelte van het terrein open. Een bijzonder moment, want een eeuw lang bleven de poorten van het immense landgoed dicht, op een enkele keer na.
"Na de eerste rondleiding waren we eigenlijk al verkocht."
De gemeente was op zoek naar een goede invulling voor het enorme landhuis dat Frits Philips in 1934 liet bouwen. Sobecki had er wel oren naar. “Na de eerste rondleiding waren we eigenlijk al verkocht. De tweede keer mochten we s' avonds rondlopen. Het was helemaal mystiek en magisch. We zijn verliefd geworden. Het werd een soort ‘obsessie’. Het moest lukken.”
20 december kregen Jan en Claudia te horen dat ze naar De Wielewaal mogen komen. Er waren meer partijen die dat wel wilden. “We zijn ontzettend trots en blij dat we hebben gewonnen”, zegt Jan. Het moment dat hij het hoorde, was emotioneel. “We hebben wel een traantje weggepinkt. Het was ook heel beladen. Je bent een half jaar bezig om een droom te verwezenlijken. De inschrijving en de aanbesteding was complex. Het kostte veel tijd en energie.”
In Heeze runt het stel tweesterrenrestaurant Tribeca. Daar wilden ze gaan verbouwen. De plannen waren bij de gemeente al ingediend, maar die trokken ze in. “We moesten een beetje jokken, want we mochten er nog niet openbaar over spreken. We hadden ook een afspraak gemaakt met de gemeente. Dus het was lastig naar onze gasten en ons personeel toe. We zijn ontzettend blij dat het nu de wereld in mag.”
De naam Tribeca nemen ze niet mee. Er gaat iets nieuws verzonnen worden. En de sterren gaan ook niet vanzelfsprekend mee, laat Jan weten. Maar de ambities zijn torenhoog. “We hopen wel dat we een stapje hoger kunnen dan in Heeze. Of dat resulteert in een derde Michelinster, dat is aan de inspecteurs.”
Zijn zoontje van negen reageerde wisselend. “Hij is gebonden aan Heeze. Daar zitten zijn vriendjes. Maar toen hij het zwembad in de tuin zag, was hij verkocht.” Het gezin gaat overigens niet in het landhuis op de Wielewaal wonen.
De gemeente verhuurt het pand aan KiMi BV van de Brabantse ondernemer Frank van Gool. In de wijnkelder van 600 vierkante meter gaat hij wijnproeverijen en -cursussen verzorgen. Achtduizend flessen kunnen er liggen. Delen van het pand verhuurt Van Gool onder aan topchef Sobecki.
De huur is 320.000 euro per jaar, exclusief 21 procent BTW. Tien jaar lang. Met de verschillende concepten en door zeven dagen per week open te zijn in plaats van vier, verwacht het horecastel het te gaan redden. Behalve dineren zijn ook vieringen van bijvoorbeeld jubilea en huwelijken mogelijk. De planning is dat het landhuis na een verbouwing in het voorjaar van 2026 de deuren opent voor gasten.