Video

Lavina knuffelt met vreemden in bed: ‘Net zo belangrijk als eten en ademen'

Gisteren om 19:30 • Aangepast gisteren om 21:38
nl
Knuffelen voor je beroep, dat doet Lavina de Jaeger uit Bergen op Zoom. Niet seksueel, maar om mensen met bijvoorbeeld een trauma te helpen. Ze is namelijk professioneel knuffelcoach. “Eerst bespreken we wat iemand nodig heeft en daarna gaan we samen naar bed.” Die eerste knuffelsessie lepeltje lepeltje is ongemakkelijk, weet onze verslaggever na vandaag.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Het is internationale knuffeldag. Die komt uit Amerika, maar die geschiedenis vindt knuffelcoach Lavina helemaal niet interessant. ”Het gaat erom dat knuffelen gewoon heel belangrijk is. Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Aanrakingen zijn net zo belangrijk als ademen, eten en drinken. Knuffelen is bijna noodzakelijk.”

Niet zomaar knuffelen
Lavina vindt het heel mooi om mensen te helpen met een knuffel. “In Nederland is het nog niet heel groot en dat komt omdat op aanraking een taboe heerst. En dat komt omdat er dan vaak aan seksuele handelingen wordt gedacht.”

Het is niet zo dat iedereen bij Lavina kan aanbellen voor een knuffel. “We doorlopen eerst een heel stappenplan voordat iemand hier kan komen voor een sessie. Ik wil namelijk dat mensen hier komen met de juiste intenties, omdat ze het nodig hebben.”

Zo komen er mensen naar de knuffelcoach omdat ze bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld hebben, zelfvertrouwen missen of juist voor een maandelijkse knuffelshot omdat ze weduwe zijn en een aanraking missen.

Seksueel
“Eerst wordt besproken wat iemand nodig heeft”, vervolgt Lavina. “En daarna gaan we samen naar bed. De één wil arm in arm, de ander lepeltje lepeltje en de ander in foetushouding. Het is maar net wat de ander nodig heeft en fijn vindt.” Knuffelen is altijd met kleding aan en zonder seksuele aanrakingen.

Lavina de Jaeger is knuffelcoach
Lavina de Jaeger is knuffelcoach

In stapjes bouwt Lavina de sessie met onze verslaggever op. Eerst in kleermakerszit op bed en een arm op de schouders. Zittend knuffelen dus. “Vind jij het goed als ik mijn arm om je heen leg”, begint Lavina. Van ongemak is nog geen sprake, wel van rust en ontspanning. “Kun je je voorstellen hoe het is als je hier 1,5 tot 2 uur aan het knuffelen bent.”

Lepeltje lepeltje
En dan gaan we een stapje verder. Lepeltje lepeltje het bed in. Dat zorgt toch voor enige ongemakkelijkheid. “Ik leg een arm om je heen en dan mag je je ogen sluiten. Onze huid raakt elkaar aan, nu komt het gelukshormoon en knuffelhormoon vrij. De eerste sessie is altijd ongemakkelijk, maar je loopt straks ontspannen en gelukkig naar buiten.”

We knuffelen te weinig én te kort, volgens de knuffelcoach. “Alles moet vluchtig en snel. Maar een goede knuffel is zo belangrijk om bijvoorbeeld angst en stress weg te nemen en voor onverwerkte trauma’s. Te weinig knuffelen kan zorgen voor slapeloosheid, concentratieproblemen en hyperactiviteit. Een knuffelsessie heeft een positief, kalmerend effect.”

En hoe je het beste kunt knuffelen: “Met een open hart. Onbevooroordeeld, vanuit liefde en vanuit respect.”

Hoe de verslaggever zich voelde na de sessie? Vermoeid, maar wel met een glimlach op zijn gezicht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!